Met je Facebookvrienden naar de virtuele dierentuin

null Beeld afp
Beeld afp

Met je Facebookvrienden naar een concert of naar de dierentuin. Of je geeft een virtueel feestje, zonder uit je luie stoel te komen. Als het aan Facebookoprichter Mark Zuckerberg ligt kan dat straks. Hij liet dinsdag weten dat Facebook het bedrijf Oculus VR overneemt voor een kleine 1,5 miljard euro. Investeerders in de start-up voelen zich verraden.

Lisanne Ruijgrok

Wat is Oculus?
Oculus houdt zich bezig met virtual reality. Het bedrijf is pas tweeënhalf jaar oud, maar wel toonaangevend op het gebied van virtuele werelden door een bril. Medeoprichter Palmer Luckey haalde via Kickstarter, een website voor crowdfunding, 2,4 miljoen dollar binnen om de bril te ontwikkelen. Oculus kent een kleine maar fanatieke groep aanhangers, vooral vooruitstrevende gameliefhebbers die niet kunnen wachten hun games in een 3D wereld te spelen.
De Oculus Rift is de befaamde bril waarmee de drager zich in een andere wereld kan wanen. Anders dan Google Glass is de bril aansluitend aan het gezicht waardoor die wereld zich overal om je heen begeeft. Het beeld past zich aan door bewegingen van het hoofd. Vooralsnog is de bril bedoeld voor 3D games, maar Oculus heeft plannen voor uitgebreidere toepassingen.

De website Business Insider testte de Oculus Rift.

Wat wil Facebook met Oculus?
De social netwerksite is op zoek naar nieuwe mogelijkheden om ook in de toekomst vernieuwend en vooruitstrevend te blijven. In februari kocht het al berichtendienst Whatsapp voor bijna 14 miljard euro. En heeft nu de pijlen gericht op de virtuele wereld, die buitengewoon realistisch is.

Tot nu toe is Facebook vooral een tool om contact te maken met mensen die niet in de buurt zijn. Door de virtuele wereld te betreden maakt Facebook het mogelijk om ook 'echte, real-life' interacties te hebben. Virtueel, maar met veel overeenkomsten met een echt gesprek. Je kunt niet alleen kijken in een andere wereld, maar er ook echt aanwezig zijn. Een nieuwe stap voor Facebook om mensen met elkaar in contact te brengen. Of, zo zeggen sceptici: een nieuwe manier om te controleren wat wij met andere mensen doen en gebruikers te bombarderen met advertenties.

Facebook lijkt veel vertrouwen te hebben in de mogelijkheden van virtual reality, getuige het aankoopbedrag. Zeker gezien het feit dat de Oculus Rift pas deze zomer beschikbaar wordt voor een beperkt aantal consumenten.

Zuckerberg laat op Facebook weten: "We zijn op het punt gekomen dat we ons kunnen gaan richten op hoe platforms een nog nuttigere, vermakelijke en persoonlijke ervaring kunnen bieden. Stel je voor dat je niet alleen momenten kan delen met je vrienden, maar hele gebeurtenissen en avonturen."

Volgens Zuckerberg zijn games pas het begin. "We gaan van Oculus een platform maken voor ervaringen." Hij stelt zich voor dat je langs de rand van het veld kan zitten bij een sportwedstrijd, kan studeren in een klaslokaal met een leraar en andere studenten en dat je een-op-een kan praten met een dokter. En dat zonder de deur uit te hoeven.

Toch realiseert Zuckerberg zich dat succes niet gegarandeerd is. "We nemen een gok op basis van het idee dat virtual reality op lange termijn een onderdeel zal worden van ons dagelijks leven."

Waarom zijn investeerders en fans boos?
Oculus begon als een revolutie in virtual reality, als een project van een kleine groep visionairs en ontwikkelaars. Geïnteresseerden kunnen meewerken door een 'development kit' te bestellen met daarin een testversie van de bril die zij kunnen gebruiken om daar software bij te maken.

Nu Oculus in handen is gevallen van een grote speler als Facebook zijn veel Oculus-aanhangers van het eerste uur boos. Veel van hen hebben geld ingelegd tijdens de crowdfundingactie, enthousiast over het mogelijkheden, maar zien daar nu niks van terug. Al gaat het sommigen niet om geld. Zij zien de verkoop als verraad. Zij willen hun visie op een nieuwe versie van cyberspace ontwikkelen en dit niet overlaten aan het commerciële Facebook. In de echte wereld is bijna niet te ontsnappen aan de invloed van het netwerk, en nu slaan zijn ook hun tentakels uit in de virtuele wereld. Voor diegenen die de virtuele wereld als een ideaal zagen is dit moeilijk te verkroppen.

Op social media lagen oprichter Palmer Luckey en Oculus onder vuur.

Markus Persson, de oprichter van het populaire spel Minecraft wil niets met Facebook te maken hebben. Hij heeft besloten dat hij niet verder gaat met het ontwikkelen van een versie van Minecraft voor de Oculus. "Ik krijg de kriebels van Facebook".

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden