Met je app door de supermarkt

(TROUW)

Tegenwoordig hebben we voldoende keurmerken om ons te vertellen of de producten in ons winkelwagentje gezond, duurzaam of diervriendelijk zijn. Maar door de wildgroei aan verschillende keurmerken is het overzicht juist ver te zoeken. Elk keurmerk meet iets anders, waardoor we door de bomen het bos niet meer zien. Questionmark lanceert vandaag een gratis app met de oplossing. De verschillende thema's volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn gebundeld, zodat je in één oogopslag kunt zien wat er aan je product vooraf is gegaan.

De app wordt vandaag gelanceerd tijdens een zogeheten Supermarkt Safari in een Eko Plaza in Utrecht. Een soort expeditie door de supermarkt aan de hand van je smartphone.

Je kunt in de supermarkt simpelweg de barcode van een artikel scannen voor het verhaal achter je boodschappen. Zo krijg je direct te zien of er voor je stukje biefstuk een regenwoud is gekapt, of dat de hazelnoten in je chocoladereep geplukt zijn door kinderhanden. De eerste 22.000 onderzochte producten zijn onder andere vlees, vleesvervangers, eieren, melk, yoghurt, en verschillende chocoladeproducten.

Volgens Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark, is de consument hier aan toe. "Onderzoeken laten zien dat mensen liever duurzame en eerlijke producten kopen als ze de keuze hebben. Voorwaarde is wel dat ze snel en eenvoudig toegang tot die informatie hebben."

Ook is er een score voor mensenrechten toegevoegd. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar discriminatie, kinderarbeid en leefbaar loon voor de producten waar dat relevant voor is.

Bij je gescande artikel wordt ook een beter alternatief aangeboden. Mocht je een product uit de onderzochte categorieën niet kunnen vinden, kun je dat melden. Dan wordt het artikel alsnog toegevoegd.

Questionmark is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Meer informatie op www.thequestionmark.org

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden