Met Jane naar het klimbos

Andrea Bosman schrijft elke week over ons vermaak, in de breedste zin van het woord. Reacties naar abosman@trouw.nl

Klimbossen

Het klimbos in Lage Vuursche bestaat sinds 1,5 jaar. Prachtig aangelegd, zeven routes met verschillende moeilijkheidsgraden tot hoogtes van 22 meter. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er een speciaal parcours.

Zie www.klimbosgooieemland.nl

Op www.klimbos.nl vindt u klimbossen in Brabant, op de Veluwe en in de Achterhoek. Maar er zijn er nog veel meer.

'Sweet Jane' is geschreven door Lou Reed en verscheen in 1970 op het Velvet Underground Album 'Loaded'

'Lady Jane' staat op 'Aftermath' (1966) van de Rolling Stones. Mick Jagger en Keith Richards schreven het.

'Hazey Jane' is een nummer van Nick Drake (1948-1974) uit 1970. Het staat op het album 'Bryter Layter'.

'Jane Eyre' van Charlotte Brontë verscheen in 1847.

'Tarzan of the Apes' werd bedacht door Edgar Rice Burroughs in 1912. Er volgden nog 23 avonturen, waarin Tarzan ook een vrouw vindt, Jane Porter genaamd.

"Gaan we dit weekeinde naar het klimbos? En mogen er dan vriendinnen mee?"

Ze was nog niet eens helemaal terug van drie dagen brugklaskamp. We zaten op de fiets naar huis, ze had het warm, was verkouden en vertelde honderduit. Dat ze zoveel hadden moeten fietsen, dat het natuurvriendenhuis waar ze logeerden best fijn was maar ook op een bejaardentehuis leek, en dat de mentor echt heel aardig is maar ook ineens heel boos kan worden. Het aller- aller- allerleukste was het klimbos, en dan vooral het tokkelen. Tokkelen? Yep, tokkelen: dat je met een katrol aan een staalkabel hangt en zo van boom naar boom zoeft.

Jane heet ze, dat komt door Lou, Mick en Nick. Zij zongen over 'Sweet Jane', 'Lady Jane' en 'Hazey Jane'. En dan was er nog 'Jane Eyre'. Een vriendin gaf het boek bij haar geboorte en schreef voorin: 'Voor Jane, om te lezen tijdens een stormachtige herfst in 2018'. Dan is Jane 16.

Ik vraag me af of ze tegen die tijd languit op de bank ligt en boeken verslindt, terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ze staat nu in ieder geval nog liever op de bank en danst op de nerveuze deuntjes van Beyoncé.

Ze is meer een Jane van Tarzan.

En dus gaan we naar het Klimbos in Lage Vuursche, op zondagmorgen. Jane neemt een vriendin mee. We zijn de allereersten, het bos is nog koud en klam. Bij het reserveren bleek er alleen plek om tien uur - klimmers worden in groepjes om de 20 minuten binnengelaten. Altijd fijn, de eerste zijn, als alles nog fris is en leeg en rustig - ik stel me voor dat er na ons lange, Eftelingachtige rijen onder aan de boom staan, terwijl wij over alle hoofden zoeven. Als de eerste shift compleet is - wij, twee schuchtere Britse meisjes van een jaar of veertien en een stuk of twaalf springerige jochies van zeven, acht jaar - komt Bas van het Bos vertellen hoe we de klimgordel moeten aansnoeren, hoe we ons straks bij elke route met twee kabels - waarvan er een nooit losgeklikt kan worden - kunnen zekeren, en hoe je de katrol voor de 'tokkelbanen' gebruikt. Jane staat in no-time bij de eerste route ('De Kroning'). Het is even wennen met de kabels en de zekeringen, maar na een halve route heb ik de slag aardig te pakken, al is het op de horizontale ladders, aan de touwnetten en vervaarlijk slingerende boomstammen soms behoorlijk wiebelig. Jane is weinig solidair en al snel uit zicht, ook voor haar vriendin. Af en toe zie ik haar naar me zwaaien, drie bomen verder, voor ze verder tokkelt.

Na vier routes - en zich aankondigende spierpijn - houd ik het voor gezien, de meiden tokkelen nog even door. Ondertussen is het inderdaad flink druk geworden. Veel verjaardagsfeestjes (uitgelaten jongetjes) zie ik, en groepjes mannen (uitgelaten veertigers) die heus de enge zwarte route wel aandurven.

Ik ga aan een van de picknicktafels bij het houten paviljoen zitten. Naast me twee moeders, hijgend hondje aan de voeten. Eentje slaat een late wesp van zich af, neemt een gulzige trek van haar sigaret en stelt vast hoe heerlijk het is voor de kids, zo'n ochtendje buiten, in de frisse lucht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden