Met Ilse DeLange schrijft groep 8 een eigen hit

onderwijs | reportage | Ilse DeLange wordt ambassadeur voor 'Méér Muziek in de Klas'. Ze begint met een muziekles op haar oude basisschool in Almelo. 'Muziek draagt bij aan betere schoolprestaties.'

Op het schoolplein van basisschool Telgenborch in Almelo zijn de juffen in rep en roer. "Daar komen ze!", roept één van hen. Een zwarte SUV draait het grasveldje op. Oud-leerling Ilse DeLange, gitaar op de rug, stapt uit met gitarist Jan-Bart Meijers.

Juf Marianne de Valk (68) is al met pensioen en speciaal voor de gelegenheid naar school gekomen. "Ik had Ilse in groep 3 en groep 6 in de klas", zegt ze. "Een lief en rustig meisje was ze, met een kuiltje in haar wang." Als de blonde zangeres met inmiddels internationale faam het plein op loopt, herkent ze haar oude juf meteen. "Juffrouw Marianne", roept DeLange stralend. "Wat leuk!"

Als nieuwste ambassadeur van het platform 'Méér Muziek in de Klas' komt DeLange vandaag muziekles geven aan groep 8. Samen gaan ze een songtekst schrijven. De 28 kinderen zitten al klaar in de 'kuil', of de aula. DeLange vertelt over haar eigen schooltijd: "Wij zongen ouderwetse canonliederen. Die kennen jullie vast niet. Ik heb veel geleerd van de muziekles op school en zou willen dat iedereen dat krijgt."

DeLange en gitarist Meijers pakken hun westerngitaren terwijl meester Floris Stoffelsma met de klas aan de tekst werkt. "Wat heb je nodig voor een lied?", vraagt de meester. "Een gevoel. We nemen blijdschap. Waar denk je dan aan?" "Voetbal!", roept een leerling. "Oké!" roept de meester. "Wat rijmt er op voetbal?"

Terwijl de kinderen associëren en rijmen, zet Meijers een strak riffje in. "I'm so happy", zingt DeLange opeens met haar bekende stem. Het klinkt gelijk heel wat. De kinderen glimmen van trots. Na wat oefenen zingen ze mee. "Zing zo hard dat de kleuters jullie kunnen horen", roept meester Floris. Dat lukt aardig.

De deuren naar de andere klassen gaan open. Hordes kinderen stromen de zaal in. Voor al die fans willen DeLange en Meijers best nog een liedje zingen. 'Calm after the storm', het nummer waarmee DeLange in 2014 aan het songfestival meedeed, galmt door de aula. Ook de juffen zingen vol overgave mee.

Ondergesneeuwd

Meester Floris vindt muziek in de klas heel zinvol en is blij dat er aandacht voor is, zegt hij na de les. "Ik neem mijn eigen vaardigheden mee, maar niet op elke basisschool is er aandacht voor. Muziekles is een beetje ondergesneeuwd."

Dat wil DeLange veranderen. "Zondag is de eerste dag dat voor dit jaar subsidie voor muziekonderwijs kan worden aanvraagd", legt ze uit. "Ik wil dat er in Nederland een basis wordt gelegd met muziek in de klas. Natuurlijk heb ik het druk met internationale tournees, maar ik zet me hier achter de schermen voor in. Muziek draagt bij aan betere schoolprestaties. Het is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind."

Het platform 'Méér Muziek in de Klas' helpt daarbij en stimuleert lesgramma's. DeLange sluit zich aan in een rijtje van andere ambassadeurs, waaronder koningin Máxima en Joop van den Ende.

Minister Bussemaker heeft in totaal 1,2 miljoen euro uitgetrokken om deskundigheid van leraren te vergroten. In mei dit jaar waren er al 728 aanvragen binnen voor muziekles, aldus het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Bussemaker moet noodgedwongen subsidie die voor 2017 bestemd was naar voren halen om aan alle aanvragen te voldoen. Ze wil dat in 2020 muziek op alle basisscholen weer vanzelfsprekend is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden