Met humor opgediende dierenweetjes voor kinderen

REDACTIE GROEN

De duiven van de Spaanse stad Zaragoza zijn roekeloos geworden. Ze eten maïskorrels die toeristen op de markt voor ze uitstrooien en gaan daarna lui zitten uitbuiken op een dakgoot. Hebben ze een droge snavel van de hitte, dan vliegen ze naar een ondiepte in de Ebro-rivier voor een slokje water en een verfrissend bad.

Toch kunnen ze dat beter niet doen, waarschuwt bioloog en journalist Menno Steketee in een van zijn 57 aanstekelijke dierencolumns, die onlangs gebundeld verschenen in 'De minireuzenmiereneter'. Want, ook al bestaan monsters natuurlijk niet, in het drabbige rivierwater loeren wél echte monsters: meervallen van wel twee meter. Doorgaans eten ze andere vissen, maar van een duifje snacken zijn ze ook niet vies. En dat gebeurt zo vaak, dat de inwoners van Zaragoza dagelijks naar het spektakel komen kijken. Het gekke is dat de duiven steeds weer terugkeren naar de rivier. Steketee's oordeel is vernietigend: 'Die duiven zijn niet alleen lui en onvoorzichtig. Ze zijn ook hardleers. Ze verdíenen het om in een monstermaag te verdwijnen.'

Hardleerse duiven, apen en muizen die in spoken geloven, in het verenkleed van meeuwen meeliftende zeeslakken, kolibries met kattentongen, een dronken eland in een appelboom: met humor en in eenvoudige taal opgediend, weet Steketee - soms best ingewikkelde - wetenschappelijke informatie en allerlei aardige weetjes over dieren aantrekkelijk te verpakken.

De verhaaltjes, die eerder zijn verschenen op de kinderwetenschapspagina in NRC Handelsblad, zijn bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of tien, maar zullen bij menig volwassene ook regelmatig de mondhoeken doen krullen.

Menno Steketee: De minireuzenmieteneter.

Uitgeverij Nieuwezijds. 128 pag.,

euro 14,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden