Met hippiecultuur had hij weinig op

Sitarspeler beïnvloedde veel musici

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Als je naar de muziek van Ravi Shankar luistert, doemen voor je geestesoog automatisch psychedelische vloeistofdia's en apestonede hippies op. En dat is eigenlijk oneerlijk, want de Indiase sitarspeler en componist, die gisteren in een ziekenhuis in San Diego overleed, had weinig op met de hippiecultuur.

Toch is dat hoe hij wereldwijd bekend werd: als de man die Beatles-gitarist George Harrison sitar leerde spelen, en het westerse poppubliek zo met Indiase klassieke muziek kennis liet maken. Daardoor werd hij zelf ook een wereldster, die op de grote festivals van de sixties stond. Een beetje tegen wil en dank: op Woodstock ergerde hij zich aan het publiek, dat meer aandacht had voor de drugs dan voor de muziek. Op Monterey keek hij vol afschuw toe hoe The Who en Jimi Hendrix hun instrumenten verwoestten.

Al heel jong pendelde Ravi Shankar, geboren in 1920 in Varanasi, tussen India en het Westen. Op tienjarige leeftijd reisde hij af naar Parijs om zich bij de rondreizende dansgroep van zijn oudere broer te vroegen. Behalve dansen leerde hij er ook instrumenten te bespelen, en op zijn achttiende keerde hij terug naar India om een serieuze studie te maken van de Indiase klassieke muziek.

Vanaf 1956 was hij veel in Europa en de VS te vinden. Niet alleen popmuzikanten werden beïnvloed door zijn spel; voor hij ontdekt werd door het grote publiek, werkte Shankar al samen met jazzsaxofonist John Coltrane, die zijn zoon Ravi naar hem vernoemde, en met klassiek violist Yehudi Menuhin.

Al die samenwerkingen leverden hem van sommige puristen in India wat gemopper op, maar ook in zijn eigen land geldt hij als een grootheid. Een van zijn dochters, Anoushka Shankar, trad in zijn voetsporen en is zelf succesvol sitarspeler. De twee stonden een maand geleden nog samen op het podium, de laatste keer voor Ravi. Een andere dochter is Norah Jones, die wereldwijd succesvol is als zangeres.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden