Opinie

Met het 'Zweedse model' schiet prostituee niets op

Raamprostitutie in Utrecht. Beeld anp
Raamprostitutie in Utrecht.Beeld anp

Niet Zweden, maar Nieuw-Zeeland zou als voorbeeld moeten dienen voor het prostitutiebeleid in Nederland, stelt Joep Rottier.

Wanneer de Eerste Kamer deze week het wetsvoorstel van minister Opstelten over het prostitutiebeleid behandelt, komt onherroepelijk het 'Zweedse model' weer op tafel.

Maar waarom zoeken we ons voorbeeld in een land waar het radicaal feminisme tot inspiratie dient en afschaffing van prostitutie het ultieme doel is? Garandeert dat Zweedse criminaliseringsmodel wel de veiligheid en de rechten van prostituees? Zweedse politici en radicale feministen claimen graag van wel. Door met euforische uitspraken te komen over het officiële evaluatierapport uit 2010 hopen ze dat liefst heel Europa hun beleid overneemt.

Echter, diezelfde evaluatie wordt door menig wetenschapper en sekswerker bekritiseerd. Niet alleen omdat sekswerkers zelf nauwelijks aan het woord zijn gekomen in de totstandkoming van dit beleid, maar vooral ook omdat in het rapport beleidssuccessen worden opgeëist die na gedegen onderzoek niet blijken te stroken met de werkelijkheid. Triest is de constatering van verschillende onderzoekers dat het illegale circuit met de daaraan gekoppelde positieverslechtering voor de prostituee ¿ in Nederland door de toenemende regulering, in Zweden door de criminalisering ¿ dreigt te groeien, terwijl nu juist de bedoeling van de wetgeving is om prostituees te beschermen voor uitbuiting en misbruik.

Is het dan niet veel logischer om naar Nieuw-Zeeland te kijken, een land dat qua filosofie veel beter aansluit bij onze (voormalige?) wens om prostitutie nu net ùit die illegale schemerzone te halen? Dit land is er immers in geslaagd om de doeleinden van de nieuwe prostitutiewet voor een deel wél te halen.

Einde aan dubbele standaard
Wat is het geval? In Nieuw-Zeeland werd, vooral dankzij efficiënte politieke lobby's van het degelijk georganiseerde New Zealand Prostitutes Collective, de prostitutiesector in 2003 gedecriminaliseerd. In tegenstelling tot de Nederlandse legalisering, die de branche meer en meer reguleert, is de kern van het Nieuw-Zeelandse beleid dat voor de seksindustrie dezelfde regels en voorwaarden gelden als voor elke andere industriebranche.

Voorstanders van de wet wilden een einde maken aan de dubbele standaard, waarin prostituees enerzijds als kwaadaardig en crimineel werden beschouwd en anderzijds werden gedoogd en zelfs grotendeels geaccepteerd. De traditionele moralistische prostitutiebenadering diende plaats te maken voor een benadering die vooral gericht is op het minimaliseren van het kwaad, op bescherming van de mensenrechten van sekswerkers, verhoging van welzijn, normale arbeidsomstandigheden, bestrijden van exploitatie, toegang tot alle vormen van volksgezondheid en een verbod op minderjarigenprostitutie.

In 2009 zijn de effecten van de wet door een onafhankelijke commissie kritisch geëvalueerd en de resultaten zijn verrassend in positieve zin. Zo blijken het welzijn en de veiligheid voor prostituees door hun betere samenwerking met politie en justitie aanmerkelijk te zijn verbeterd. Doordat zij niet meer als crimineel worden beschouwd, durven prostituees veel meer op te komen voor hun rechten, onder meer door klanten te verplichten zich te houden aan de richtlijnen voor veilige seks.

Meer beschermd én gerespecteerd
Prostitutiebeleid dient toch vooral gebaseerd te zijn op kennis en niet zozeer op moraliteit of op een radicaal-feministische ideologie, zoals dat in Zweden het geval is. Het gaat immers primair om de mensenrechten en de veiligheid van de prostituees. Moet Nederland dan het model Nieuw-Zeeland omarmen ? Een eenvoudig 'ja' op deze vraag is ook te simpel.

Feit is slechts dat door de seksbranche te decriminaliseren, het illegale circuit in Nieuw-Zeeland is afgenomen, dit in tegenstelling tot wat in Nederland en Zweden gebeurt. Prostituees voelen zich in Nieuw-Zeeland bovendien meer beschermd en gerespecteerd. Alleen dat al behoort voor Nederland een aanmoediging te zijn om het Zweedse model resoluut terzijde te schuiven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden