De Aanwinst

Met het haarlokje van haar zoontje Norman is de Mata Hari-tentoonstelling eindelijk compleet

Het haarlokje van het overleden zoontje Norman.Beeld TRBEELD

Het was op de valreep maar het is gelukt. Het Fries Museum heeft twee weken voor het einde van zijn tentoonstelling 'Mata Hari: de mythe en het meisje', nieuw verworven objecten kunnen toevoegen. Het gaat om persoonlijke spulletjes, afkomstig van de nazaten van Mata Hari's ex-man John MacLeod.

De tentoonstelling over het leven van Margaretha Geertruida Zelle drijft op veel van die bewaard gebleven spullen, legt conservator Hans Groeneweg uit. Waar het museum gepoogd heeft het levensverhaal van de beroemde danseres en spionne zo compleet mogelijk te vertellen, vielen toch nog bepaalde gaten. Die zijn nu opgevuld.

Voordat Margaretha Geertruida Zelle furore maakte als exotische danseres Mata Hari, woonde ze met haar man in Nederlands-Indië. Samen had het echtpaar twee kinderen: Norman en Non. Maar in 1899 overleed het 2-jarige jongetje plotseling. "Een tragedie die we al kenden maar waar we nu ook nog aanvullend materiaal van hebben. McLeod knipte na het overlijden een haarlokje af en voegde er een klein briefje bij. De paar zinnetjes die hij daarop genoteerd heeft zijn op een bepaalde manier zo intiem, dat het een extra persoonlijke lading aan de tentoonstelling geeft", vertelt Groeneweg.

Foto's

Naast het haarlokje noemt Groeneweg ook de foto's van dochter Non een belangrijke aanwinst voor de collectie. Twee jaar na de executie van haar moeder was zij van plan naar Nederlands-Indië te vertrekken. Vlak voor haar vertrek liet ze nog foto's maken, waarna ze enkele dagen later volkomen onverwacht sterft. Die foto's zijn nu in het bezit van het Fries Museum. "We wilden graag een beter beeld van haar creëren en door deze foto's lukt dat nu eindelijk."

Groeneweg is dan ook ontzettend blij met de spulletjes van de familie McLeod. "Het bewijst maar weer hoe belangrijk het is dat mensen spullen bewaren."

De foto's die dochter Non liet maken vlak voordat ze naar Nederlands-Indië zou vertrekken. Enkele dagen later stierf ze onverwacht.Beeld TRBEELD
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden