Commentaar

Met het gedwongen vertrek van twee longartsen schaadt de rookalliantie zichzelf

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De feiten zijn al decennialang bekend. Roken is ongezond en dodelijk, roken is ook verslavend. Hulde dus voor de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker die al jaren geleden, volkomen belangeloos en met grote inzet, de strijd aanbonden met tabaksgiganten.

Zij zijn er ten stelligste van overtuigd dat de tabaksindustrie in feite een criminele organisatie is die keihard moet worden aangepakt. Hun strijd leveren ze op allerlei fronten. Naming en shaming, bijvoorbeeld op de website TabakNee hoort daarbij, vindt het artsenduo, zeker zolang jaarlijks 20.000 mensen door het gebruik van tabak overlijden. “Wij zien de gevolgen van tabak in onze spreekkamer. Wij voeren veel te veel slechtnieuwsgesprekken”, aldus De Kanter.

Hun onverbloemde werkwijze heeft nu geleid tot een scheur in de Alliantie Nederland Rookvrij, een samenwerkingsverband van 155 bedrijven, gemeenten, ziekenhuizen en artsenorganisaties. Belangrijke partijen daarin zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. De Alliantie is meer van het overleg, van de ‘positieve insteek’, en kan zich daarom niet verenigen met het activisme van de beide longartsen. Die zijn nu uit de Alliantie gezet en de subsidie voor hun activiteiten, onder andere voor de Stichting Rookpreventie Jeugd, wordt ingetrokken. Eerder al schrapte KWF Kankerbestrijding de steun, wegens ‘verschil van inzicht’.

Monddood

Op deze strafmaatregelen is veel af te dingen. Discussies over koers, tempo of strijdmethoden zijn altijd mogelijk. Maar het is zoals Clean Air Nederland in een reactie zegt: Waarom kunnen de verschillende partners van de Alliantie geen aanvullende aanpak hebben? Juist omdat het een brede alliantie betreft, met zoveel verschillende partijen aan een tafel, is het ronduit naïef om te veronderstellen dat één strategie de beste is – en dat iedere partij zich daar maar naar moet schikken.

Het dichtdraaien van de subsidiekraan maakt De Kanter en Dekker in feite monddood. Of preciezer: het bemoeilijkt de niet te onderschatten rol die zij tot nu toe speelden in het debat. Het invloedrijke Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft zich dan ook ondubbelzinnig achter de longartsen geschaard, een zorgverlener keerde de Alliantie reeds de rug toe en het lijkt logisch dat ook andere deelnemers zich beraden over wat ze precies beogen: samen verder strijden, met diverse geluiden en in diverse toonaarden, of gewoon doorpolderen.

Veelzeggend is in dit verband dat staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid), die feller dan zijn voorgangers de tabaksindustrie aanpakt, overleg blijft voeren met De Kanter en Dekker. Dus Alliantie, wat is nu precies het probleem?

In het commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Eerdere commentaren vindt u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Antirookclub zet longartsen buiten de deur

De nationale koepel van tabaksbestrijders heeft twee longartsen de deur gewezen, omdat ze te activistisch zijn. De maatregel volgt op het stopzetten eerder dit jaar van de subsidie van KWF Kankerbestrijding aan de longartsen.

Longarts Wanda de Kanter houdt niet van zachte heelmeesters. ‘Je geeft ook geen halve dosis chemo’

Als je een doodzieke patiënt chemo moet geven, dan geef je toch niet maar de helft omdat een halve dosis minder bijwerkingen geeft? Nee, dan ga je voor het maximale effect, zegt Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden