Met het gedicht zelf is niks mis
Onder druk schrapt Nationaal Comité omstreden voordracht bij Dodenherdenking
In Kamp Westerbork mocht de 15-jarige Auke de Leeuw het gedicht over zijn oud-oom die voor de SS vocht, op 4 mei al niet voordragen. En gisteren ontstond er zoveel commotie, dat hij zijn woorden nu ook niet meer kan uitspreken bij de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt nog steeds dat er niks mis is met het gedicht zelf. Het gaat, zegt woordvoerder Simon Jacobus, over de dilemma's binnen een gezin in oorlogstijd, over goede en foute keuzes. En zij benadrukt dat het nooit de bedoeling is geweest de herdenking van de slachtoffers te verbreden naar de daders, zoals de oud-oom van Auke, die een foute keuze maakte.
Toch maakten het informatiecentrum over Israel CIDI woensdagavond in een openbare brief bezwaar tegen de aandacht die met dit gedicht uitging naar deze man die zich aansloot bij de nazi's. De grens tussen goed en fout werd daarmee vertroebeld, vond het CIDI. Ook het Auschwitz-Comité reageerde geschokt en dreigde de herdenking te boycotten. Onder zoveel druk van slachtoffers besloot het 4 en 5 mei-comité de jongen af te bellen.
Al een paar weken geleden heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zich kritisch uitgelaten bij het Nationale Comité. Als winnaar van de tweede prijs van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd, zou Auke de Leeuw het gedicht daar voordragen. "Het is een prima gedicht, maar wij vonden het niet passen op deze plek en op deze dag", zegt directeur Dirk Mulder. "En op voorhand weet je dat dit ongelooflijk veel mensen pijn zou doen."
Het Nationaal Comité heeft het volgens woordvoerder Jacobus nu te druk voor een evaluatie. Zij vindt het verdrietig dat er zoveel emoties zijn losgekomen, maar de organisatie denkt vooralsnog niet dat ze dit had kunnen voorkomen door eerder in te grijpen. Jacobus: "Wij hadden respect voor de beslissing van Westerbork, maar de jongen was tweede bij de wedstrijd, hij was gekozen door een onafhankelijke jury en wij wilden hem toch een platform bieden." Nu draagt alleen winnares Charlotte Fontijne een gedicht voor op de Dam.
Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt
Koos voor een verkeerd leger
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven
Geen weg meer terug
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan
Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z'n toekomst nog beginnen moet
Zijn moeder is verscheurd door de oorlog
Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief
Dirk Siebe kwam nooit meer thuis
Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.