Met het aas-kimo-beest is de natuur weer ietsje rijker

De geïllustreerde almanak der dierenwereld van professor Revillod is nu uit het Duits vertaald. Omdat de etsen van dieren in drieën zijn opgedeeld, ontstaan steeds nieuwe dierfiguren, zoals de knor-lifant of de kangoe-gar-vis.

VAN ONZE REDACTIE GROEN

De heftige discussie die filosoof Bas Haring op deze pagina's heeft ontketend over de zin en onzin van biodiversiteit laten we even rusten, om met het boekje 'Het Dierelirium' onze eigen soortenrijkdom te versterken. Doctor E. I. Kipping, die sterke gelijkenissen vertoont met Kees van Kooten, heeft de geïllustreerde almanak der dierenwereld van professor Revillod uit het Duits vertaald zodat we thuis op de bank 4096 eigen exemplaren kunnen samenstellen.

Het 'biobliografisch pronkstuk der hedendaagse diergeneeskunde' bestaat uit 21 etsen die door een spiraaltje bijeen worden gehouden, gebaseerd op de aantekeningen van Revillod, uit de woeste gebieden die hij op zijn wereldreizen doorkruiste.

Een ets toont de olifant, het knorvarken en het gordeldier, waarbij Revillod op de pagina aan de andere kant van het spiraaltje de kenmerken en het geografische leefgebied van het dier optekende. En dat is nog maar het begin. De pagina's zijn in drieën gesneden, waardoor een schier eindeloze variatie mogelijk wordt.

Als de olifant met het knorvarken wordt gecombineerd, ontstaat er een knor-lifant, terwijl ook de beschrijving dan wijzigt in Nuttige zeug - trots gevaarte - uit India. Maar het kan ingewikkelder. Wat te denken van het aas-kimo-beest, een Kleine kreeft - met een dikke vacht - in sappige weiden? Of de kangoe-gar-vis, een Lieftallig diertje - met malse pootjes - uit de diepzee?

Liefhebbers van het 'Advertentiespel' dat veertig jaar geleden op regenachtige woensdagmiddagen de sfeer terugbracht door allerlei wervende slogans te verhaspelen, kunnen hun hart ophalen met deze Darwin-variant.

Wie klaar is met combineren, kan zich overgeven aan vragen die Revillod aan het einde van zijn werk stelt. Hoeveel dieren in dit boek hebben 'kameel' in hun naam staan? Kun je een Prikvarnaal samenstellen? Welk dier heeft de langste naam?

Gelukkig toont Revillod een dier dat hij helemaal zelf heeft samengesteld: de Renibri die hij in Oost-Siberië tegenkwam. Een reus uit de kolibri-familie, met rendierpoten. Hij is meer dan twee meter hoog en zijn snavel kan een halve meter lang worden. Bij de ets: 'Je ziet hier een pracht van een exemplaar met de beide natuurvorsers, die hem een wijle voor de tekenaar laten poseren.'

'Gewaardeerde vrienden', sluit de professor af, 'geniet van deze erfenis, die ik toevertrouw aan de generaties die na mij komen'. Ondertitel van het boek: 'Een schetsend en leerzaam Allerlei'. Zo is het.

Het Dierelirium van Professor Revillod, Nederlandse vertaling door E. Kipping. Uitg. De Harmonie, prijs 14,90 euro, ISBN 9789061699750.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden