Met hegemonie bollenclubs is het helemaal gedaan

NOORDWIJK - Een wedstrijd tussen Noordwijk en Quick Boys behoort tot de klassiekers van het zaterdagvoetbal. Een wedstrijd met een historie dus. Maar het duel van zaterdag bracht niets dat herinnerde aan een groots verleden. Het was een slaapverwekkende vertoning met een voor Noordwijk gunstige afloop (1-0).

Loek Laurman

De tegenvallende derby sloot naadloos aan bij de ontwikkelingen in de hoofdklasse A, tot vorig jaar nog om de dominante bollenclubs van de overige hoofdklassers te onderscheiden ook wel als de Serie A aangeduid. En het waren niet alleen de goed bezochte onderlinge wedstrijden waarmee die clubs die onderscheiding afdwongen, ook de manier waarop ze jarenlang de strijd om de afdelingstitel beheersten, speelde in die benaming een rol. Elf seizoenen brachten even zovele keren een kampioen uit de bollenstreek. Katwijk (4), Quick Boys (2), FC Lisse (2), Noordwijk, Scheveningen en ARC (1).

Die Serie A bestaat niet meer, want met de hegemonie van de bollenclubs is het helemaal gedaan. Vanaf de aanvang van dit seizoen voeren Capelle en Excelsior M de ranglijst aan en na de winterstop heeft ASWH als derde niet-bollenclub zich bij het leidende tweetal gevoegd. De precaire positie van Katwijk en FC Lisse, twee meervoudige kampioenen die al maandenlang vergeefse pogingen doen om uit de degradatiezone te geraken, maakt het beeld van de onttakeling van het machtsblok uit de omgeving van Leiden volledig.

Alleen Noordwijk meent zich aan de algemene malaise onder de streekgenoten te kunnen onttrekken. Tot de winterstop zag het spel er ondanks een viertal nederlagen onveranderd verzorgd uit en hoewel geklasseerd achter Capelle en Excelsior bleef het verschil overbrugbaar. Tot er iets mis ging in de wisselwerking tussen spelers en trainer John Eelman.

Drie nederlagen later kreeg Quick Boys dan ook een ander Noordwijk tegenover zich. Geen Eelman, die de eer aan zich zelf had gehouden en ontbinding van zijn contract had gevraagd. Op de bank zit nu een duo: Andries Wendt en Gert Jan Bakker (beiden oud-spelers). En binnen de lijnen staat een spelersgroep die de eigen pretenties maar moet zien waar te maken.

Zaterdag wisten zij zich slechts van hun tegenstanders te onderscheiden door het maken van een doelpunt en het voorkomen van een tegentreffer. Zij hadden daarbij het geluk dat hun doelman in goede vorm stak en dat de Katwijkers niet op schot waren. Voor Bakker was dat niettemin voldoende om Noordwijk nog steeds goed genoeg voor een toppositie te achten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden