null Beeld
Beeld

Jeugdboek

Met ‘Haaientanden’ levert Anna Woltz een ontroerend geschenk af voor de Kinderboekenweek

Het Kinderboekenweekgeschenk van Anna Woltz verrast misschien niet maar ontroert wel.

Dat Anna Woltz een van onze beste moderne jeugdauteurs is, wisten we al – ze won drie jaar geleden de Gouden Griffel met ‘Gips’, het jaar erna Zilver met ‘Alaska’. Toch blijft het ook bij talentvolle schrijvers afwachten of ze uit de voeten kunnen met de beperkte omvang van het Kinderboekenweekgeschenk. Woltz blijft ook op de korte baan overeind: ze levert met ‘Haaientanden’ een zeer geslaagd geschenk af.

Wel begint het raamwerk van haar verhalen wat formulematig aan te voelen: twee (of meer) uitgesproken bijdehante kinderen worstelen met een moeilijke gebeurtenis en verwerken die tijdens een filmisch avontuur, dat ze uiteraard zonder volwassenen beleven.

Dat Woltz nu vasthoudt aan dit procedé is begrijpelijk; het geschenk wordt in een oplage van 334.000 exemplaren verspreid - misschien niet het moment om te gaan experimenteren. Maar ik ben zo langzamerhand wel benieuwd of er ook nog een verrassend ánder boek in Woltz zit.

Geen vakantie meer

“Ken je van die mensen die een wesp niet doodslaan, maar stilletjes een glas over hem heen zetten? Nou, afgelopen winter kreeg ik plotseling een glas over me heen.” Zo beschrijft Atlanta (11) met een origineel beeld hoe het voelde toen haar moeder de diagnose borstkanker kreeg. Daarvoor was ze een meisje ‘dat dacht dat het altijd vakantie was’, sindsdien is ze bang.

Om de belangrijke doktersuitslag van morgen te bezweren, heeft ze een krankzinnig plan bedacht: stiekem in haar eentje rond het IJsselmeer fietsen. Ze wil niet lijdzaam afwachten, maar iets dóén. Nog maar nauwelijks op weg botst ze op Finley, die van huis is weggelopen omdat zijn moeder woedend heeft geroepen dat ze spijt heeft dat ze hem ooit heeft gekregen.

null Beeld
Beeld

Die tegenstelling werkt goed: Finley wil van zijn moeder af, Atlanta wil de hare niet verliezen. Hij heeft haar nodig om te beseffen dat hij zijn moeder misschien een tweede kans moet geven, zij hem om zich erbij neer te leggen dat die enorme, levendig beschreven fietstocht vol ontberingen te veel gevraagd is.

De toon is fris, eerlijk, soms humoristisch en nergens zwaar - dat Atlanta een stoer voetbalmeisje is helpt daarbij. “Van alle meisjes die ik ken, huil ik het minst”, zegt ze. Maar juist dat ingehouden verdriet ontroert.

OordeelFris, eerlijk, humoristisch

Anna Woltz
Haaientanden (Kinderboekenweekgeschenk)
Ill. Maartje Kuiper. CPBN; 95 blz. Vanaf 9 jaar
T/m 13 oktober gratis bij besteding van ten minste 10 euro aan kinderboeken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden