Met Haagse illegalen aan de erwtensoep

Initiatief van PvdA'er Sander Terphuis

De pot schaft erwtensoep en de sfeer is gemoedelijk, maar de gespreksonderwerpen in het Haagse Resto Van Harte zijn allerminst vrolijk van aard. Aan tafel zitten uitgeprocedeerde vreemdelingen die inmiddels ruim een jaar in de Haagse Sacramentskerk verblijven.

De mannen zijn uitgenodigd door Sander Terphuis, de PvdA'er die vorig jaar bekendheid verwierf als aanvoerder van het verzet tegen het in zijn ogen inhumane asielbeleid. Met het etentje wil hij de Tweede Kamerfractie van de PvdA oproepen om snel met een oplossing te komen voor deze groep Haagse illegalen.

Het is maar een van de punten op asielterrein waar Terphuis zich over opwindt. Hij volgt de ontwikkelingen aan het Binnenhof op de voet en de koers die zijn partij daar vaart, bevalt hem niet. "De PvdA moet zich vaker losrukken van het rechtse keurslijf van de VVD. Ze moet vaker met de vuist op tafel slaan."

Als voorbeeld noemt hij de opstelling van de PvdA omtrent het strafbaar stellen van illegaal verblijf. De partij steunde een motie die een einde moest maken aan het zogenoemde illegalenquotum, de doelstelling voor de politie om jaarlijks 4000 illegalen op te sporen.

Toen VVD-staatssecretaris Fred Teeven (veiligheid en justitie) zei dat hij in die motie niets nieuws las, had de PvdA 'keihard stelling moeten nemen' omdat hij dat aantal niet aan wilde passen, vindt Terphuis.

Ook zou de PvdA meer moeten doen om te voorkomen dat kinderen die hier asiel zoeken of zijn uitgeprocedeerd, in de cel belanden. Nu kunnen zij bij aankomst op Schiphol of vertrek uit Nederland twee weken in detentie worden geplaatst. Terphuis: "Ik verwijt de PvdA dat ze niet met de vuist op tafel slaat en zegt: 'Wij stoppen geen kinderen meer in de cel, want daar kunnen we niet mee leven.' Om ons sociaal-democraten te mogen voelen, moeten we opkomen voor zwakke, kwetsbare mensen."

Waar het de opvang van illegalen betreft, krijgt Terphuis steun van PvdA-wethouder Marnix Norder, die ook aanschuift bij het diner. Boven een bord rijst praat hij met vier Irakese mannen die om verschillende redenen zeggen niet terug te kunnen keren en de wanhoop nabij zeggen te zijn. "Deze mensen moeten hier onder menswaardige omstandigheden kunnen verblijven."

Dat hij als wethouder boze blikken op zich gericht krijgt, vindt Norder onterecht. "Het Rijk is en blijft verantwoordelijk voor alles wat met asielzoekers te maken heeft. Ook als ze zijn afgewezen, maar niet uitgezet kunnen worden, moeten ze hier een plek hebben, geregeld door het Rijk."

Degene die die boodschap had kunnen overdragen, werd wel uitgenodigd, maar moest vanwege een Kamerdebat afzeggen: PvdA-Kamerlid Marit Maij. Maar, benadrukt haar woordvoerder, ze is al 'heel vaak' in de opvangkerken in Den Haag en Amsterdam geweest.

De vraag wat haar huidige standpunt is inzake de illegalen in de Haagse Sacramentskerk, bleef onbeantwoord.

De vluchtkerken
Kort nadat een groep illegalen in Amsterdam een leegstaande kerk had betrokken, deed een groep in Den Haag hetzelfde. Ruim een jaar bivakkeren zo'n vijftig mannen nu in de Haagse Sacramentskerk. Vrijwilligers en buurtbewoners bekommeren zich om hen. Het bisdom Rotterdam tekent geen protest aan tegen de opvang in de kerk, maar de mannen die er verblijven, klagen over de kou, tekort aan eten dat soms ook over de datum is en kapotte douches. De Haagse gemeenteraad heeft aangedrongen op een bed-bad-broodregeling, vergelijkbaar met die in Amsterdam. Daar verblijft een aanzienlijk deel van de 160 rondtrekkende illegalen sinds december in een oude gevangenis. Het achterliggende idee is dat ze er op adem kunnen komen en gaan werken aan terugkeer naar het land van herkomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden