'Met goud zet je een vrouw op een voetstuk'

Reportage Gevluchte Irakezen runnen goudsoek in Beverwijk

De verwachtingen van de Goudsoek, met twintig juwelierszaken in één hal, zijn hooggespannen. "Schrik niet, hiermee kunnen we ons meten met Londen en Dubai als internationale knooppunten van verkoop van goud", zegt waarnemend burgemeester van Beverwijk Freek Ossel, voordat hij met een grote schaar het lint doorknipt.

De nieuwe hal van openlucht- winkelcentrum de Beverwijkse Bazaar, met goudkleurige driehoeken van plastic aan de buitenmuur, werd zondag officieel geopend. Eerst zaten de juweliers in een goudstraatje, tussen handeltjes in leren jacks en een Turkse kapper in hal 34 van De Bazaar. "Op de oude plek kwamen allochtonen wel hun sieraden kopen, maar autochtonen niet", zegt Ronald Kortrijk van De Bazaar. "Die kopen een ketting van 1000 euro liever in een dure winkelstraat."

In de Goudsoek zitten de juweliers beter op hun plek, vindt Kortrijk. Binnen is het donker, met verlichte etalages en glimmende juwelen. Aan het plafond hangen kroonluchters van glas.

Daarmee moet het in de Beverwijkse goudmarkt aanvoelen als een originele soek in het Midden-Oosten. Dat is een markt ter grootte van een stadje met winkeltjes en werkplaatsen. Negentig procent van de ringen of colliers die in De Bazaar te koop zijn, komt ook uit Dubai, vertelt Saad, van Athro-sieraden. Zijn achternaam is bekend bij de redactie, maar hij wil die niet in de krant, omdat de Irakees niet als goudverkoper traceerbaar wil zijn: er zijn al eens Beverwijkse juweliers na werktijd achtervolgd naar huis. Zijn zoon doet het woord voor zijn slecht Nederlands sprekende vader.

De handelaren op De Bazaar, vaak gevluchte Irakezen, vertellen over de goudhandel in het Midden-Oosten. Daar zijn gouden kettingen niet alleen een statussymbool, maar ook een manier van sparen. Bij een Arabische trouwerij krijgen bruid en bruidegom vaak een bruidsschat mee. "Autochtonen brengen hun sieraden alleen ter reparatie of vragen wat alles kost. Vooral Arabieren en Afghanen komen bij mij goud kopen. Voor hen is dat verplicht bij een trouwerij", zegt Ayad Alkamisi, van Goudsbloem Juwelier.

Zo'n bruidsschat is vaak kostbaar: meer dan wat Europeanen te belenen hebben, zegt Eline Verbeek-Vulsma, van de Stadsbank van Lening in Amsterdam, het grootste publieke pandhuis van Nederland. Volgens haar denkt 'eigenlijk iedereen buiten Europa' anders over goud dan Europeanen. "Goud is voor Marokkanen, Turken, Surinamers en Antillianen een appeltje voor de dorst. Zij belenen hun gouden sieraden eerder dan Europeanen."

In Bagdad is het helemaal niet gek om twee keer in de week een gouden sieraad te kopen, vertelt Saad. Een ketting van 5000 euro is duur, vertelt hij, maar dat bedrag hebben wij liever bij een vrouw om haar nek, dan in geld. "Een derde van het salaris besteden aan goud is heel normaal. In het Midden-Oosten ligt de goudprijs en het bedrag dat je betaalt voor het sieraad dicht bij elkaar. Een gouden sieraad is dus een duurzame investering."

"En de geschiedenis heeft uitgewezen dat goud altijd meer waard wordt", zegt Saad, die ook een juwelierszaak heeft in Bagdad. "Politiek is het nooit stabiel in het Midden-Oosten. Het vertrouwen in geld is er minder. Gouden sieraden heb je in eigen beheer en in geval van oorlog heb je iets achter de hand wat je overal voor dezelfde prijs kunt inwisselen."

Misschien net zo belangrijk: met goud zet je vrouwen op een voetstuk. "In Irak verwennen wij een vrouw heel erg. Met goud laat je zien dat ze letterlijk veel waard is."

Dat is echter in het Midden-Oosten, het is nog maar de vraag of de nieuwe Beverwijkse hal voor iedere ondernemer rendabel zal zijn. De huurlasten zijn anderhalf keer zo hoog als op de oude plek in De Bazaar. Alkamisi: "Ik verwacht dat ik weinig winst zal maken. Maar het lijkt hier in de hal nu wel op Dubai."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden