Met goed idee ben je welkom in Chilecon Valley

Regering Chili lokt ondernemers met ticket en startkapitaal

Al twee faillissementen heeft hij op zijn naam staan en twee keer verhuisde hij om een nieuw bedrijf te beginnen. Nu zit hij voor een jaar vast aan Santiago, hoofdstad van Chili. De New Yorker Chris Murphy verstuurde via de website van Start-Up Chile zijn idee voor het ontwikkelen van mobiele applicatiesoftware die kinderen op speelse wijze een vreemde taal leert. "Na drie weken kreeg ik antwoord dat mijn idee was geaccepteerd en wanneer ik werd verwacht in Santiago", zegt Chris (28). Zijn ticket van New York naar Santiago en het startkapitaal van 17.000 euro werden door de Chileense overheid betaald.

Chili's economie groeit al vijf jaar lang met gemiddeld vijf procent per jaar. Met dank aan de hoge prijzen voor grondstoffen die het land rijk is: koper en lithium. "Prachtig resultaat, maar het maakt het land ook kwetsbaar. Grondstofprijzen stijgen en dalen snel en mineralen zijn eindig", zegt econoom Andrés Manejay. Om de economie te diversifiëren lanceerde de overheid het Start-Up Chile project. Het programma moet ondernemers uit de hele wereld naar Chili lokken en de lokale jongeren inspireren voor zichzelf te beginnen. "Het is het importeren van goede ideeën, creativiteit en jongeren", aldus Manejay.

Murphy is een van de 140 ondernemers uit 32 landen die zich hebben gevestigd in Santiago. "Het is multicultureel en multidisciplinair en dat versterkt elkaar op allerlei niveaus. Je wordt er een betere ondernemer van", beweert Chris.

President Piñera van Chili, zelf miljardair en voormalig ondernemer, heeft met een nieuwe wet het mogelijk gemaakt je bedrijf online en gratis te starten. In het bureaucratische Latijns-Amerika duurt het volgens de wereldbank gemiddeld 109 dagen een bedrijf te starten. In Chili is dat nu teruggebracht tot één dag. "Een enorme prestatie", zegt Manejay.

Nadat het ondernemersplan is goedgekeurd door een vakkundige jury van ondernemers, bankiers en investeerders krijgt de jonge ondernemer het benodigde startkapitaal tot een maximum van 30.000 euro. Op voorwaarde dat men verhuist naar Chili en voor tenminste een zes maanden blijft. "Ik denk dat mijn generatie minder moeite heeft met verhuizen naar een ander land. Mijn ouders en vrienden spreek ik op Skype en via Whatsapp, dus je mist ze minder", vertelt Chris.

Chili is ook de grote internationale bedrijven niet ontgaan. Google en Apple openden afgelopen jaar beiden hun eerste Latijns-Amerikaanse hoofdwartier in de wijk Vitacura, waar Zuid-Amerika's hoogste wolkenkrabber Torre de Santiago staat. De wijk is toepasselijk omgedoopt tot Chilecon Valley naar analogie van Silicon Valley in de Verenigde Staten. Toen Apple afgelopen oktober twintig vacatures uitzette voor technisch personeel reageerden meer dan zevenduizend mensen.

Er is ook kritiek op Start-Up Chile. Zo zou het de inkomensongelijkheid in Chili aanwakkeren. Veelal rijke en goed opgeleide buitenlanders en Chilenen profiteren ervan. Ook kost het programma door het weggeven van een startkapitaal de Chileense belastingbetaler veel geld. Nog niet een opgestarte firma heeft de zo gedroomde internationale doorbraak weten te maken. "Ondernemen kost tijd. Kijk naar Apple, dat is ook niet groot geworden in een jaar", reageert Chris Murphy. Er zijn dit jaar verkiezingen voor een opvolger van president Piñera. De vraag is of de Chileense belastingbetaler net als hun vertrekkend president blijft geloven dat de kost voor de baat uitgaat.

Bedrijf kan in één dag kan starten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden