Met Gesthuizen vertrekt de frisse wind uit de SP

Sharon Gesthuizen stopt na de verkiezingen van komend jaar als Tweede Kamerlid. Beeld anp

Vier maanden na haar verloren strijd om de SP-voorzittershamer kondigt Sharon Gesthuizen (40) vandaag aan dat zij na de verkiezingen van komend jaar stopt als Tweede Kamerlid. Na elf jaar in de politiek vind ze het 'tijd worden om eens iets anders te doen', zegt ze in het Algemeen Dagblad. "Ik ga het liefst het bedrijfsleven in."

Met Gesthuizen vertrekt het boegbeeld van de vernieuwingsgezinde stroming binnen de Socialistische Partij. Die gaf zij een gezicht door zich afgelopen jaar op te werpen als opvolger van vertrekkend partijvoorzitter Jan Marijnissen. Als enige tegenkandidaat van partijfavoriet Ron Meyer onderscheidde ze zich door te pleiten voor verbreding, meer diversiteit en internationale solidariteit.

In de campagne in aanloop naar de voorzittersverkiezing van november doorbrak ze daarnaast een taboe door als SP'er openlijk kritiek te uiten op de partijtop, die in haar ogen meer interne democratie in de weg staat. "Het partijbestuur heeft de touwtjes strak in handen", zei Gesthuizen destijds. "Dat zie je ook bij deze verkiezingen. Het bestuur zou haar leden meer moeten vertrouwen en een klein stukje controle van bovenaf los moeten laten."

Zeker nadat het partijbestuur zich in september unaniem achter Meyer had geschaard vanwege diens ervaring met het opbouwen van partijafdelingen en de lokale politiek in zijn woonplaats Heerlen, was het voor Gesthuizen extra hard werken om van de verkiezing geen uitgemaakte zaak te maken. Van steun van SP-prominenten moest Gesthuizen het sowieso niet hebben; oud-fractiegenoten Jan de Wit, Krista van Velzen en Manja Smits namen vlak voor de verkiezing een pro-Meyer-filmpje op. Marijnissen noemde haar ervaring als Kamerlid 'volstrekt irrelevant' voor het voorzitterschap.

Geest uit de fles
Op het partijcongres in november bleek Gesthuizen in haar opvattingen duidelijk niet alleen te staan. Meyer kon met 59 procent van de stemmen de bos bloemen in de lucht steken, maar met 41 procent voor Gesthuizen kan de nieuwe partijvoorzitter haar geluid ook niet links laten liggen.

Dat uit zich vooralsnog in een aangekondigde discussie over de getrapte verkiezingen - per vijftig leden mocht één afgevaardigde een stem uitbrengen - en foldermateriaal over het vluchtelingenvraagstuk.

Eventuele tegenwerking door het partijbestuur heeft niet meegespeeld bij haar besluit, zegt Gesthuizen. Ook zou haar keuze niet anders zijn uitgevallen als ze in de commissie had gezeten die het nieuwe verkiezingsprogramma formuleert, of de commissie die de nieuwe kandidatenlijst samenstelt. "Ik weet niet of ik al helemaal klaar ben met de politiek hoor, maar ik wil scherp blijven en weggaan voordat ik een tunnelvisie ontwikkel", licht ze haar besluit toe.

Sharon Gesthuizen tijdens het partijcongres van de SP in Utrecht afgelopen jaar. Beeld anp

De vraag is nu of Gesthuizens tegengeluid door haar vertrek zal verstommen of dat anderen het stokje van haar overnemen. Gesthuizen denkt dat ze de geest de afgelopen maanden wel uit de fles heeft gekregen.

"Na 27 jaar moest er echt een keer een democratisch debat komen over de partijvoorzitter", zegt ze daarover in het AD. "Omdat ik zo veel steun kreeg, is dat werk niet vergeefs. Ik heb laten zien dat de leden openstaan voor vernieuwing."

Voorzitter Meyer respecteert het besluit van Gesthuizen, die hij de afgelopen tijd heeft leren kennen als een 'buitengewoon goede, aardige en scherpe partijgenoot'. Haar belangrijkste verdienste? "Als je alles overziet vanuit de helikopter, en je beperkt je niet tot de afgelopen tijd, dan is Sharon een absolute kanjer geweest in het geven van een gezicht aan mensen in penibele situaties." Hij ziet Gesthuizen als iemand die 'met hart en hoofd' politiek bedrijft en is blij dat ze zich voor de partij wil blijven inspannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden