Met familie op de lijst? Pas op aan de keukentafel

Acht jaar al zit Pim Siegers (27) samen met zijn vader Mans voor de SP in de gemeenteraad van Pekela. Als het meezit, komen ze elkaar ook de komende periode weer tegen in het gemeentehuis. Zoon Pim is lijsttrekker, en vader Mans staat op vier, een verkiesbare plaats.

"Nee, dat heeft nog nooit scheve gezichten gegeven, dat wij twee drie van de drie raadszetels bezetten", zegt Pim, journalist en werkzaam bij de SP. "Je moet wel duidelijke afspraken maken. Het kan niet zo zijn dat je met zijn tweeën aan de keukentafel dingen bedisselt, terwijl dat derde raadslid er niet bij is. Je praat natuurlijk wel vaak over politiek, maar je moet wel een beetje oppassen. Je gaat natuurlijk niet zeggen: hé pa, ik ga een motie indienen, lijkt je dat verstandig?"

Een fractie die voor twee derde bestaat uit familieleden, dat is veel. Maar de lokale politiek is ook buiten de SP en Groningen wel vaker een familiezaak. In deze rubriek kwamen we het fenomeen al een paar keer tegen. In Meerssen staat de 15-jarige Cid Swanenvleugel bij Kijk! Meerssen op 22 en zijn vader op 6. De lijsttrekker van Partij voor de IJsbaan in Zaandam Rob Goezinne meldde dat zijn vrouw bereid was op vijf te staan. Dinsdag kwam de PvdA-voorzitter uit Landgraaf aan het woord, Ger Reichrath. Diens zoon is fractieleider, ook voor de PvdA.

Kijken we nog even naar Pekela, dan zijn er nog meer politieke families dan de Siegersen. Wethouder Hennie Hemmes duwt de lijst, zijn vrouw Aly is de nummer 10. Het echtpaar Makkinga bezet plaats 5 (zij) en 9 (hij). Voor de goede orde: de nummers 7 en 13 heten allebei De Jonge maar zijn volgens de lijsttrekker géén familie.

Ook bij GroenLinks in Pekela is het raak. Wethouder en lijsttrekker Anneke Duit houdt samen met haar partner Kick van der Laan een weblog bij over de afvalscheiding thuis; hij staat op 12. Moeder Gisela Schuur-de Haas en zoon Derk zijn de nummer 3 en 4. "Wij hebben niet altijd dezelfde mening", verzekert Gisela.

Bij Pim en Mans Siegers zit het verschil hem meer in houding. Pim kan de politieke spelletjes nog wel waarderen. Zijn vader is er wars van: "Hij komt van buiten de politiek, hij stoort zich aan het geneuzel", zegt zijn zoon, die zich eerder dan zijn vader aansloot bij de SP. "Mijn vader is fysiotherapeut. Hij had de buik vol van het neo-liberale beleid van VVD-minister Hans Hoogervorst. Mijn vader zegt altijd: 'Minister Hoogervorst heeft meer invloed op mijn keuze voor de SP gehad dan mijn zoon."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden