Met elkaar verwijten maken lossen we niets op

Een Russisch-orthodoxe priester die zijn gemeente oproept om Kerk in Actie niet meer te steunen (Opinie, 20 november): dat is zoiets als een Nederlandse ambtenaar die Nederlanders oproept om geen belasting meer te betalen.

Wat ging aan de oproep vooraf? Een uitgezonden medewerker heeft op de opiniepagina (19 november) verteld over zijn ervaringen als begeleider in het programma van de Wereldraad van Kerken. Een programma dat is opgesteld op verzoek van de Palestijnse christenen.

Een priester van de Russisch-orthodoxe kerk reageert vervolgens boos, zijn beleving is een geheel andere. Dan is het goed om met elkaar in gesprek te gaan en uit te leggen wat de Wereldraad beoogt met dit programma. Het programma is bedoeld om bruggen te bouwen. Bruggen tussen christenen en christenen, christenen en joden, joden en moslims en alle varianten die we maar kunnen bedenken.

Medewerkers Piet Kruizinga en Jennifer van Werkhoven gaven daar gestalte aan. Ook Sergej Strandhardt wilde daar wellicht gestalte aan geven toen hij met zijn parochianen zijn medegelovigen bezocht in Hebron.

Hij werd niet met stenen-gooiende kolonisten geconfronteerd, maar met Palestijnse bewoners die op hun vrije dag buiten in het veld hun behoefte deden. Een schokkende ervaring, want daartoe werd de crypte gebruikt. Een leegstaande crypte, die voor de één dus heel wat anders betekent dan voor de ander.

Hoe vertellen we dan ons verhaal? Het verhaal dat we als christen geschokt zijn? Door onze pijlen te richten op onze eigen kerk die elders in hetzelfde land iets van het leed van de moslims probeert te begrijpen en zo elders daarvan gewag te doen? Ik denk dat we dan misschien moeten proberen nederigheid te betrachten en niet het kind met het badwater weg te gooien.

Natuurlijk is het ook schokkend dat net deze week een Israëlische soldaat is gedood. We kunnen dan beginnen met statistieken aan te halen en daartegenover Palestijnse doden en gewonden opnoemen, die als gevolg van de bezetting sterven. Het aantal gedetineerden die ten onrechte in administratieve detentie worden vastgehouden. De kinderen die niet meer naar school durven vanwege de aanwezigheid van militairen. Voor elk woord is een ander weerwoord. Wat de kerk beoogt, is luisteren naar een verhaal, in gesprek gaan met de ander. De ander niet af te schrijven, maar bruggen te bouwen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden