Met een triggerfinger is het lastig buigen en strekken

HAGAR JOBSE

Een 65-jarige lezer heeft last van een knik in zijn duim. Buigen en strekken is hierdoor lastig. Is zo'n 'triggerfinger' te voorkomen en hoe kom je er vanaf?

Mensen met een haperende vinger, plastisch chirurg Miriam Obdeijn van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam krijgt er wekelijks wel een paar op consult. Door een zwelling in de pees kunnen patiënten met een zogenoemde triggerfinger hun vinger niet meer goed buigen en strekken.

"Je buigpezen glijden door een koker. In die koker zit een aantal bandjes die ervoor zorgen dat je pees langs het bot blijft lopen", legt Obdeijn uit. "Als gevolg van de zwelling kan de pees niet meer goed door de koker heen. Hij loopt namelijk vast op de bandjes. Bij het strekken voel je een schokje, de zwelling wordt dan door de bandjes geduwd. Dat wordt de trigger genoemd."

Hoewel een triggerfinger veel voorkomt, zijn de precieze oorzaken ervan niet bekend. Het is dan ook moeilijk om de aandoening te voorkomen. Wel is het aannemelijk dat mensen die voor hun werk veel met hun vingers doen, zoals kapsters en naaisters, een verhoogd risico lopen. Suikerziekte kan de kans erop ook vergroten. "Veel diabetespatiënten hebben last van het carpale tunnelsyndroom, waarbij sprake is van een beklemming van de zenuwen bij de pols", legt Obdeijn uit. "Deze mensen hebben vaak ook triggerfingers."

Vrouwen hebben overigens vaker last van haperende vingers dan mannen. Vooral vrouwen tussen de 45 en 65 jaar vallen in de risicogroep. "Door veranderingen in de hormoonspiegel doen zich vaker ontstekingsreacties voor."

"Hoe groot is de kans op een triggerfinger bij musici?", wil de lezer met de haperende duim weten. Zelf speelt hij namelijk dagelijks orgel. "Muzikanten lopen niet meer risico dan mensen die hun vingers ook veel gebruiken tijdens hun werk. Alleen hebben ze er wel meer last van bij het uitoefenen van hun beroep."

Op het ontstaan van een zwelling in de pees van je vinger heb je weinig invloed, maar hoe kom je er vanaf? Volgens Obdeijn zijn er twee opties. "Je kunt een injectie krijgen met corticosteroïd, dat is een ontstekingsremmend middel. Hierdoor neemt de zwelling af." Maar ook opereren is een optie. "Hierbij wordt een van de bandjes in de koker waar de pees doorheen loopt doorgesneden. Daardoor krijgt de zwelling weer ruimte. Je hebt vier van die bandjes, dus je kunt er best een missen." Aan de operatie houdt de patiënt alleen een klein litteken over. Het dove gevoel in de vinger na de operatie verdwijnt vanzelf.

Je hebt ook mensen die van hun haperende vinger proberen af te komen door er spalkjes om te laten zetten. Verloren moeite, vindt Obdeijn. "Je voorkomt hierdoor dat de vinger voortdurend in buigstand blijft, maar de kans dat de zwelling hierdoor verdwijnt, is klein."

Afwachten en hopen dat je vinger vanzelf geneest, is niet aan te raden. "Zonder behandeling wordt de ontsteking alleen maar erger. Bij iedere buig- en strekbeweging moet er een verdikking gepasseerd worden. Doordat de pees elke keer onder het bandje doorschuift, raakt hij extra geïrriteerd en gaat het buigen en strekken nog moeilijker."

Ook een gezondheidsvraag insturen? Mail naar gezondheid@trouw.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden