'Met een test koop je geen gezond kind'

In haar praktijk krijgt verloskundige Jeanine van der Ven veel vragen over de test. Maar pas bij het tweede gesprek komt het op tafel.

Vrouwen vragen er nu al naar als ze, vijf of zes weken zwanger, haar verloskundige praktijk binnenkomen, zegt Jeanine van der Ven. Maar ze moeten nog even geduld hebben. Tot 1 april is de Nipt er alleen voor vrouwen met verhoogd risico op een kind met het down-, edwards- of patausyndroom. Daarna is de test er voor iedereen die hem wil. "Dus voor maandag en dinsdag heb ik de eerste counselinggesprekken al in mijn agenda staan."

Zonder zo'n gesprek geen Nipt. In hoog tempo zijn de afgelopen maanden drieduizend gynaecologen en verloskundigen geschoold om aanstaande ouders te helpen kiezen: test ik of test ik niet? "Dat doe ik niet direct bij de intake", zegt Van der Ven (61), die met een collega de enige verloskundige praktijk bestiert in het Gelderse Velp. "Dan zitten ouders op hun roze wolk, hebben ze net voor het eerst het hartje zien kloppen. Daar moeten ze van genieten."

Maar de tweede keer komt het wel ter tafel. Want testen is één ding, zegt Van der Ven, een beetje bloed laten afnemen is zo moeilijk niet. Maar hebben de ouders in spe ook nagedacht over wat dan daarna? "Vaak willen mensen zekerheid: de bevestiging dat het goed zit. Een beetje een teken van de tijd, denk ik, ze willen graag controle, de dingen in eigen hand houden."

Maar met een test koop je geen gezond kind, benadrukt Van der Ven. Geen enkele test - niet de Nipt, niet de combinatietest, niet de twintigwekenecho - is waterdicht of kan verzekeren dat een baby gezond ter wereld komt. "Bovendien is de Nipt het begin van een traject waarop keuzes volgen. Voor sommige mensen is dat een eye-opener. Die denken: 'natuurlijk test ik, iedereen doet dat'. Maar wil je het wel weten? Doe je een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie als de Nipt laat zien dat het kindje een chromosoomafwijking heeft? En als die de Nipt bevestigen, wat doe je dan?"

In juni zit Van der Ven veertig jaar in het vak, ze is gepokt en gemazeld, maar zo'n gesprek voeren blijft lastig. Valkuil: dat ze gaat sturen. "Dat kan al met lichaamstaal, je moet er zo alert op zijn. We worden daarin getraind trouwens. In rollenspellen, met actrices."

Want sturen wil ze niet. Ze is juist zo blij dat de beslissing om te testen én te bepalen wat ze met de testuitslag willen doen nu ligt waar die moet liggen: bij de ouders. En niet bij de overheid, die eerdere tests heel lang van zwangeren weghield, omdat ze vond dat die niet moeten beslissen over de vraag of ze een kind met down geboren laten worden of niet. "Ik ben er trots op dat we dit nu zo geregeld hebben. Dat ouders een geïnformeerde keuze kunnen maken. Dat ze zich, al voor ze testen, voorstellen hoe het zou zijn om te leven met een kind met down. Ik bied ze handelingsopties, geef ze stof tot nadenken. Aan hen om te bepalen wat ze doen met die informatie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden