Met een steward stressvrij door de sluis

„Je kunt nog iets naar voren’’, roept Gert Duitman tegen een schipper die wil afmeren in de Blokzijlersluis. Hij gooit het toegeworpen touw alvast een bolder verderop. Zo kunnen er nog meer schepen deze schutting mee in het historische hart van Blokzijl. Terwijl Duitman met de schippers in de weer is, kijken tientallen toeristen toe als de beste stuurlui aan de wal. De sluis is een attractie in het Zuiderzeestadje (1000 inwoners).

Zelf vaart Duitman nooit. Hij werkt op de wegenafdeling van het provinciehuis van Overijssel in Zwolle. Maar deze zaterdag helpt hij ’watercollega’ Jonny Hekman, een van Blokzijls twee sluiswachters. Duitman praat de sluis steeds vol, terwijl Hekman continu de sluisdeuren en de ophaalbrug bedient. Als er eenmaal wordt geschut, deelt Duitman Overijsselse geusjes uit, kleine provincievlaggetjes.

De provincie zet deze zomer voor het eerst stewards in bij haar twee sluizen in de Kop van Overijssel. Op de drukste vaardagen bevorderen ze de doorstroming, legt Bouke Schaafsma, inspecteur scheepvaart van de provincie, uit. „Een boot lijkt vaak langer dan die is”, zegt hij. „Als je goed naar voren vaart, kunnen er meer in. Het aantal schutbeurten kan dankzij de hulp van stewards omlaag.” Dat is niet alleen fijn voor wachtende schepen, maar ook voor het wegverkeer.

Voorlopig schakelt de provincie eigen medewerkers in. Het is nog een proef, naar idee van Rijkswaterstaat. Stewards zijn een aanwinst vinden plezierschippers Theo en Regina van den Berg uit Sneek. Toch slaan ze Duitmans hulp beleefd af als ze met hun Osteria afmeren. „We hebben 42 jaar vaarervaring”, verklaart Theo. „Dit is een eenvoudig sluisje. Maar stewards zijn een uitkomst bij onervaren schippers. En bij hoge kades.”

Stewards zorgen er als gastheren voor dat de sfeer goed blijft. Om gezelligheid draait het bij de sluis van Blokzijl. Het lokale toerisme draait om pleziervaart. En wie niet vaart, kijkt hoe de sluis jachten en zeilschepen een halve meter omhoog of omlaag schut. Picknickende senioren op klapstoeltjes kijken vanaf een grasveldje toe. Een ketting houdt het publiek sinds kort zelfs op afstand. Schaafsma: „De sluiswachter kwam zelf niet meer bij de boten.”

Het publiek komt ook af op de eethuizen en restaurants rondom de sluis, waaronder vooral restaurant Kaatje bij de Sluis grote faam geniet. Voor plezierschippers is de betovering van Blokzijl de historische zeehaven, omsloten door pittoreske oud-Hollandse huisjes. Dagelijks varen honderden jachten en zeilschepen tussen Giethoorn en Vollenhove langs dit stadje. Hekman noteert hun aantallen in een schrift. Ruim tweehonderd passanten verwerkt zijn sluisje op topdagen.

Duitman drukt hun intussen gratis vaarkaarten in de handen. „Wat kost dat”, vraagt een schipper van een luxejacht argwanend. „Gratis service”, zegt Duitman. Het ijs is gebroken. Ook de gemeente Steenwijkerland haakt in. Normaliter puilen de trottoirloze stadsstraatjes uit met vakantieverkeer. Vandaag niet. Verkeersregelaars dirigeren aan de invalsweg auto’s naar elders. Centrumbewoners waren de overlast beu, zegt de gemeente. Nu sjokken zowel Blokzijlers als toeristen van sluis naar haven en terug, net zo stressvrij als de schippers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden