Met een speciale cursus eerst de examenangst te lijf

Docenten Ellen de Joode en Ineke Haeck geven leerlingen van het Coornhert Lyceum faalangsttraining om ze voor te bereiden op de eindexamens die vandaag in heel Nederland beginnen. Trouw tekent dagelijks de ervaringen op van leerlingen en medewerkers op de Haarlemse scholengemeenschap.

MELANIE ZIERSE

Hartkloppingen, zweetaanvallen of zelfs complete black-outs: sommige leerlingen vinden het eindexamen niet zomaar spannend. De zenuwen lopen dermate hoog op, dat ze paniekaanvallen krijgen.

Om deze faalangstige scholieren te helpen heeft het Coornhert Lyceum de cursus 'Omgaan met examenvrees' opgezet. "Samen met mijn collega Ellen de Joode van aardrijkskunde leren we de examenkandidaten in vijf lessen van anderhalf uur wat ze moeten doen wanneer ze paniek beginnen te voelen", zegt docente Nederlands Ineke Haeck.

In totaal doen er achttien scholieren mee met de cursus. Volgens de docenten is er zo weinig animo omdat er een taboe op faalangst ligt. "In de klas reageerde niemand op onze oproep", aldus Haeck. "Het bleef doodstil." Zelfs leerlingen die achteraf door hun mentor werden voorgedragen, weigerden de cursus te volgen.

De scholieren die wel meededen leerden over het zogenoemde G-denken. De drie G's staan voor Gebeurtenis, Gedachte en Gevoel. "We laten de examenkandidaten inzien dat de angst niet wordt opgeroepen door de gebeurtenis zelf, maar door de gedachte die ertussen zit", zegt Haeck. De stress wordt dus niet veroorzaakt door het eindexamen, maar door blokkerende gedachtes als 'wanneer ik zak is mijn toekomst naar de knoppen'. Dat doemdenken is waar de docenten zich op richten.

"Leerlingen moeten 'helpende' gedachten formuleren en die als een mantra herhalen", aldus de Joode. Wanneer scholieren zichzelf inprenten dat zij goed hebben geleerd en het examen dus kunnen halen, verdwijnen de negatieve hersenkronkels naar de achtergrond.

Voor wie tijdens het examen zelf een paniekaanval krijgt werken ademhalingsoefeningen het beste. "Een minuut voor jezelf nemen is goud waard", zegt De Joode. "Ga ontspannen zitten, denk nergens aan en word bewust van je ademhaling. Op een gegeven moment weet je het dan wel weer."

De docenten sluiten de cursus af met de boodschap dat de wereld groter is dan de examenzaal. "De wereld vergaat niet als ze het examen niet in één keer halen", aldus Haeck. "Ze moeten het ook niet groter maken dan het is."

undefined

Tips van de docenten:

Neem een minuut afstand van het werk wanneer je angstig wordt. Laat los waar je mee bezig bent en pak daarna de draad weer op.

Blijf met jezelf in gesprek gaan. Als je weet welke negatieve gedachtes je hebt, kun je ze omzetten naar positieve gedachtes.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Ga op tijd naar bed. Leren kent zijn grenzen.

Maak een planning en houd je er ook aan.

Rooster pauzes in: neem iets te drinken en te eten, laat de hond uit, check je telefoon.

Eet gezond. Neem geen snoep of energiedrankjes mee naar het examen. Dan piek je een uur en zak je vervolgens in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden