Met een Rolex om de pols is Al-Bagdadi bij de tijd

NUWEIRA YOUSKINE

U kent Al-Bagdadi wel van de plaatjes: zwarte tulband, zwart gewaad, middellange baard. En, vermoedelijk, een Rolex aan de pols. De bloeddorstige leider van terreur-groep IS, die een Rolex draagt? Het maakte een storm aan reacties los, hele artikelen werden eraan gewijd (was het niet een horloge dat de islamitische gebedstijden aangaf en slechts op een Rolex léék?). Het was opvallend dat een gebruiksvoorwerp om de pols zoveel commotie wist op te roepen. Al-Bagdadi had net zijn eerste openbare speech aan gelovigen wereldwijd afgeleverd, was al maanden bezig met het lustig uitmoorden van hele volksstammen, maar wat de gemoederen toen écht bezighield, was dat horloge.

Ik snapte dat ook wel weer. Het paste niet in het plaatje. Al-Bagdadi hoorde zich bij zijn leest te houden. Zijn leest, dat was het terroriseren van iedereen die het niet met hem eens was. Een middeleeuwse barbaar die door het vuur ging om zijn islamitische heilstaat te brengen. Zo iemand moest niet ineens een zweem van moderniteit en materialisme oproepen door een Rolex (westers en duur) te dragen. Dan klopte het niet meer. Het boegbeeld van wilde wreedheid verdroeg geen associatie met een sjiek horloge.

Een zelfde soort ontkenning zagen we deze week, toen Yasmina Haifi over IS tweette. De islam, zoals deze ambtenares die beziet, kent geen wreedheid. Gelovigen die in naam van islam moorden en plunderen zijn geen moslims, en dús moest IS wel een "zionistisch complot" zijn. Dat iemand, nota bene werkzaam bij het ministerie van justitie, niet kan snappen dat wreedheid zich niet laat inperken door geloof, is treurig. Dat ze Iraanse staatsmedia napraatte: onnozel. Toch was de commotie rond haar persoon nogal eenzijdig. Weinigen hadden blijkbaar last van een gelijktijdig VVD-twitter-onderonsje, waar werd voorgesteld iets aan het Nederlandse moslimprobleem te doen. Dat kon bijvoorbeeld door, zoals ene Gert-Jaap van Ulzen opperde, moslims op te pakken en een 'geketende voettocht naar Auschwitz' te laten maken. Dat werkt volgens deze olijke meneer heel 'curatief' en 'ruimt bovendien lekker op'.

Zo heeft iedereen zijn eigen manieren om de omringende wereld wat aangenamer te maken.

Aangaande IS zijn ze echter misleidend. Iedereen die denkt dat dit een stelletje halve gare wilden is, dat lukraak martelmethoden uit vervlogen tijden toepast, zit er danig naast. Diegenen die wensen dat IS een 'zionistisch complot' is, evenzeer. IS is een moderne organisatie, die doelbewust doodsangst verspreidt met behulp van de nieuwste technologie. Hun geld halen ze via gewiekste handel in olie en kunst binnen. Huiverbeelden van een wreed islamitisch wereldrijk komen prima van pas in hun machtsdoeleinden. Als de Rolex van Al-Bagdadi ons één ding vertelde is het precies dát: IS is uitstekend bij de tijd en erg efficiënt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden