'Met een paar jaar sparen is het probleem niet opgelost'

Abvakabo FNV: Voor lage inkomens is meer geld nodig

INTERVIEW | JELLE BRANDSMA

Bij Abvakabo FNV maakt minister Kamp geen kans met zijn voorstel werknemers met lage inkomens te laten sparen zodat zij toch zouden kunnen stoppen op het 65ste. De bewindsman van sociale zaken moet met iets beters komen, vindt vicevoorzitter Corrie van Brenk. Samen met FNV Bondgenoten voert Abvakabo het verzet aan tegen het pensioenakkoord.

Wat kunt u met het voorstel van minister Kamp?
"Het is volstrekt onvoldoende. Wat wij willen is dat mensen met lagere inkomens, en dat zijn vaak ook de mensen met de zware beroepen, als zij stoppen met werken op hun 65ste hetzelfde krijgen als nu. Dat lost Kamp niet op met een paar jaartjes sparen."

Is het voorstel van Kamp een handreiking?
"Ik zie het niet. Het lost niets op."

Wat moet er gebeuren om Abvakabo FNV over de streep te trekken?
"Dat is redelijk simpel. De AOW kan naar 66, maar als iemand toch wil stoppen met 65 jaar moet hij of zij hetzelfde krijgen als nu. Om dat de realiseren is er per jaar voor mensen met een laag inkomen 600 tot 900 euro extra nodig dan er nu op tafel ligt.

"Verder denken de werkgevers nu dat er sprake is van premiestabilisatie. Maar wij willen de lusten en de lasten samen dragen. Dus werkgevers moeten met hogere premies bijdragen aan de pensioenen als de opbrengst tegenvalt. Zij moeten helpen om buffers op te bouwen. Samen met FNV Bondgenoten hebben wij in deze richting een eisenpakket opgesteld. "

Bent u bereid tot een compromis?
"Ja, maar wij hebben de leden in juni 2010 beloofd dat de AOW voor mensen met lage inkomens en zware beroepen op het huidige niveau blijft als zij stoppen met 65 jaar. Wij zijn niks waard als wij dat niet overeind houden."

Zo blijft er verdeeldheid in FNV-kring. Andere FNV-bonden staan achter het pensioenakkoord.
"Het is sterker als iedereen hetzelfde zegt. Wij zullen nooit ja zeggen tegen een lagere uitkering voor mensen die na jaren zwaar werk met 65 jaar stoppen met werken. Onze collega's van FNV Bouw hebben daar ook heel veel moeite mee. Een bouwvakker heeft een gigantisch zwaar beroep. Bij onze leden gaat het bijvoorbeeld om de thuiszorg. Die mensen dreigen een klein pensioentje te krijgen. Als je hun werk voor ogen hebt dan weet je waar je het voor doet. Wij ontmoeten veel begrip bij andere bonden voor onze opstelling, maar wij zijn het meest strikt in de leer."

Gaat u praten met Kamp?
"Hij heeft ons al eerder uitgenodigd voor een gesprek. Binnen de FNV gaan wij kijken of wij met één standpunt naar de minister gaan. Als dat lukt kan FNV-voorzitter Jongerius gaan. Maar als dat niet lukt gaan wij zelf, samen met FNV Bondgenoten, met Kamp praten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden