Met één onderneming red je het niet in Albufeira

reportage Nederlandse ondernemers in de Algarve hebben het zwaar. 'Naast toerisme handel ik nu in led-lampen.'

ALBUFEIRA - In de fysiopraktijk van Berry Vrijaldenhoven (49) in de Portugese Algarve gaat een patiënt op de behandelbank liggen. De therapeut buigt voorover, voelt aan het schouderblad en duwt op zijn rug. Vrijaldenhoven klaagt: "Er komen steeds minder klanten sinds de crisis. Veel Portugezen hebben geen geld meer voor de fysiotherapeut."

Sinds 2000 heeft hij zijn eigen praktijk als fysiotherapeut in Albufeira, de populairste badplaats van de Algarve. Engelsen, Ieren en Nederlanders kwamen bij de Hagenaar over de vloer. "Later kreeg ik ook Portugezen. Omdat de economie groeide, hadden ze meer te besteden".

De eerste drie jaar was het bikkelen en moest hij een klantenkring opbouwen, maar na 2003 volgden gouden jaren. Het bedrijf bloeide, net als de economie van Portugal. "Ik had het gevoel dat ik in een rijdende trein was gestapt die niet meer kon stoppen. Er kwamen miljardensubsidies uit Brussel en het land werd ontwikkeld. De Portugezen gebruikten hun creditcards alsof het niets was en konden gemakkelijk huizen kopen."

De Portugezen maakten torenhoge schulden. Door de crisis kreeg de economie in 2009 een klap en twee jaar later moest Portugal bij het IMF, de EU en de eurozone een lening van 78 miljard euro afsluiten. Om dit bedrag te kunnen lenen, neemt de Portugese overheid forse bezuinigingsmaatregelen: van stevige belastingverhogingen tot reorganisaties in de publieke sector.

De middenklasse krijgt het mede hierdoor steeds zwaarder. "Mijn cliëntenbestand holde achteruit en ik moest me op alternatieven richten. Ik ben een handel in voedingssupplementen begonnen, maar dat is altijd een nevenactiviteit gebleven. Verder verdien ik wat geld met het vertalen van boeken. Helaas is het in Portugal onvermijdelijk geworden meerdere zakelijke activiteiten te ontplooien om het hoofd boven water te houden."

Verderop in Albufeira liggen twee Nederlanders van middelbare leeftijd op hun buik aan het zwembad. De palmbomen deinen een beetje mee met de wind. Binnen zit John de Jong (59), de eigenaar van appartementencomplex Balaias Paradise, achter de receptie. In de jaren negentig investeerde hij een miljoen gulden in zijn zaak. Na de opening in 1999 ging het lang goed, maar nu zijn de vette jaren voorbij.

Zijn accommodatie bestaat uit 20 appartementen, maar de laatste jaren daalt het aantal gasten. "Ik wil aantrekkelijker worden voor toeristen door in huurprijs te zakken en door flesjes water en rosé op de kamers aan te bieden." Sommige appartementen heeft hij verkocht aan Nederlanders, maar deze vaste eigenaren verhuren hun plek tegenwoordig vaker zelf, buiten hem om. De Jong verdient dan alleen geld aan de schoonmaak.

Door de crisis moest hij bijna al zijn personeel naar huis sturen. "Ik sta nu zelf achter de receptie, repareer dingen die kapot zijn en haal mijn gasten met mijn auto op van het vliegveld."

De Jong loopt naar buiten en stapt in zijn auto. Hij rijdt naar de rand van Albufeira. Hij parkeert bij een rotonde, steekt over en bukt. "Dit zijn mijn led-lampen", zegt hij. Mede vanwege de crisis is hij nu ook handelaar en installateur van led-verlichting. Hij investeerde 10.000 euro. "Ik heb deze rotonde voor de gemeente Albufeira gratis voorzien van verlichting. Ze waren tevreden en gaven me later een betaalde opdracht." Hij verkoopt nu led-lampen aan andere gemeenten en aan het rijkswaterstaat van Portugal. "Het gaat moeilijk, want er is weinig geld. Toch blijf ik doorgaan, want verhuizen naar Nederland is geen optie. Ik wil hier voor altijd blijven en hoop op een snel einde van de crisis."

Fysiotherapeut Vrijaldenhoven is bijna klaar met zijn Portugese patiënt. Hij smeert wat gel op de rug en maakt met een geavanceerd echoapparaat een opname van de schouders van zijn patiënt. Op een scherm bekijkt hij het spierweefsel. "In deze ultrasoundscan heb ik behoorlijk veel geld geïnvesteerd. Dankzij zo'n diepte-investering kan ik mensen beter diagnosticeren. Ik hoop dat het me zakelijk de extra impuls geeft waarnaar ik op zoek ben." Net als De Jong blijft hij vechten. "Ik ga niet terug naar Den Haag. Wat moet ik daar doen? Mijn leven is hier, in Portugal."

Economisch herstel
De werkloosheid in Portugal ligt inmiddels boven de 17 procent van de beroepsbevolking. En de staatsschuld groeide tot boven de 127 procent van het binnenlands product (in de EU wordt 60 procent aangehouden als acceptabel). Maar er is een lichtpuntje: in het tweede kwartaal van dit jaar was er sprake van economische groei in Portugal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden