Met een handjevol ingrediënten een godenmaal op tafel

Keukendagboek 2

Nigel Slater

Fontaine uitgevers, euro39,95

****

Als ik het zo om me heen beluister, zijn er velen met mij die kookboeken op hun nachtkastje hebben liggen en daar voor het slapen gaan nog even in lezen. Gewoon een receptje doorlezen, of heel pragmatisch om te bedenken wat er de volgende dag moet worden gegeten.

Op geen enkel nachtkastje van deze doelgroep mogen de boeken van Nigel Slater ontbreken. Hij leest bijna het lekkerst van allemaal voor het slapen gaan. Maar ook de volgende ochtend bij het ontwaken begint de dag altijd goed door een paar bladzijden uit Slaters boek te lezen.

Hij schrijft over eten zoals ik het graag lees. Nooit belerend of hoog van de toren blazend. Maar vooral als iemand die echt geniet van rommelen in de keuken en van opeten wat je zelf klaarmaakt.

Huisgemaakte tomatensaus vergelijkt hij met een pot goud, hij vult aardappels met huisgemaakte rillette, maar zegt er wel bij dat je net zo makkelijk een blikje rillette kan kopen om te gebruiken. Hij maakt een bread and butter-pudding van oude krentenbollen en hij schrijft lyrisch over de mispelboom in zijn tuin, maar het eten van de vruchten noemt hij niet het culinaire hoogtepunt van het jaar.

Hij beheerst de kunst om met een handjevol ingrediënten een godenmaal neer te zetten. Geeft een simpele beschrijving van de handelingen die moeten worden verricht, gebruikt bij voorkeur een doodnormale plaatstalen wok, die hij al een leven lang gebruikt, en vindt dat knoflook gewoon mag worden uitgeperst.

Zijn 'Keukendagboek 2' telt ruim 500 pagina's en loopt van 1 januari tot Oudejaarsavond, maar een recept als eend met gember en citrus, wat hij op 25 maart klaarmaakt, kan ook prima nu.

Slater is er de man niet naar om je geen vrij baan in de keuken te geven. Daslookboter, die hij gebruikt in een recept met lamsvlees, gaat dan weer wat moeilijker in deze tijd van het jaar, want de seizoenen worden wel gevolgd in de recepten.

Bladeren, lezen, noteren en opnieuw bladeren. Uitgever, waar is het leeslint gebleven dat in deel één wel zat? Onmisbaar in dit boek. Ik loop nu zelf met touwtjes te klooien. Er komt namelijk steeds weer een recept voorbij waarvan je denkt: dat ga ik de volgende keer klaarmaken.

Bij de recepten van Slater gaat het om het juiste eten, op de juiste plaats en het juiste moment. Van Slater moet een goed kookboek tevens een goed leesboek zijn. Dit is dan ook het ultieme nachtkastjekookboek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden