MET EEN GOED GLAS IN EEN GOED BED ACHTER DE MUZIEK AAN

Reis en passagebureau Select International is gevestigd aan Westerkade 1 (hoek Catharijnesingel) in Utrecht. Tel.: 03031 84 08. Austrian Airlines, Kerkstraat 44, Amsterdam. Tel.: 020622 76 92.

HANNY VAN DER HARST

Vooral voor opera loopt hij warm. Die liefde is hem niet komen aanwaaien, want zijn eerste kennismaking met het genre, ruim dertig jaar geleden, viel hem als tiener bepaald niet mee. Het duurde ettelijke jaren voordat hij zich er weer aan waagde, maar toen kreeg hij het zo flink te pakken dat opera niet meer uit zijn leven is weg te denken.

Alert houdt hij het aanbod van de vooraanstaande, smaakmakende muziekcentra in Europa en de Verenigde Staten in de gaten om, zo nodig een jaar van tevoren, kaarten in te kopen: Wenen, New York, Bayreuth, noem naar op. Bayreuth, zegt hij, is trouwens een verhaal apart. De belangstelling voor de Wagner-voorstellingen daar is zo overweldigend, dat uitsluitend die aanmeldingen worden behandeld die op een door de organisatie vastgestelde datum in januari binnenkomen. Alle verzoeken die eerder of later worden bezorgd, gaan ongezien de prullemand in.

Dus faxt hij op D-day zijn verzoek om een xaantal kaarten door en zorgt hij dat het bedrag daarvoor is overgemaakt, zodat hij in ieder geval op de wachtlijst staat. Op de wachtlijst, inderdaad. Want ondanks de haken en ogen die in deze aanmeldingsprocedure zijn ingebouwd, overtreft de vraag het aanbod, waardoor het ongewis blijft of hij kaarten krijgt, en zo ja, hoeveel. Vanzelfsprekend neemt hij wat hij kan krijgen, hij is nog nooit met kaarten blijven zitten.

Dat geldt niet alleen voor Bayreuth. Zo was hij er onlangs in geslaagd een flink aantal kaartjes te kopen voor diverse opera-produkties met een sterbezetting (onder anderen Placido Domingo!) in de New Yorkse Met. Daaromheen had hij een aantrekkelijke package deal gebouwd: vliegretour New York, goed hotel, een handvol opera's, samen voor een kleine vijfduizend gulden. Geen bedrag dat je achteloos op tafel legt, maar desondanks zat hij in een mum van tijd volgeboekt.

S oms, bijvoorbeeld bij de Wiener Staatsoper, lukt het niet meer dan twintig kaarten te krijgen. Geen nood, meestal weet hij dan wel via andere kanalen nog een paar extra los te peuteren.

"Jack is in Nederland de kaartjesregelaar bij uitstek" , zegt Hans van Raalte, senior sales representative in Nederland van Austrian Airlines. Samen met Spetters bureau organiseert die luchtvaartmaatschappij het Austrian Holidays-programma. Een kort bezoek aan Wenen - met een muzikaal paletje van musical ('Freudiana'), opera (Mozarts 'Cosi fan tutte' in de Staatsopera) en koorzang (een mis in de Hofburgkapel, met medewerking van de Wiener Sangerknaben) - leert dat Spetter en Van Raalte hun zaakjes organisatorisch goed voor elkaar hebben. Daarnaast attenderen ze de bezoeker niet alleen op voortreffelijke, maar prijzige, restaurants als 'Zu den drei Husaren' en 'Sirk', maar ook op een typisch Weense broodjeszaak en een befaamd worstkraampje.

Hun opvatting dat genieten geen vies woord is, wordt zichtbaar in de uitgesproken luxueuze hotels waaruit hun klanten kunnen kiezen. Het SAS Palais? Dit fraai gerestaureerde paleis, dat graaf Henckel von Donnersmark in 1872 voor zijn vrouw liet bouwen, is gunstig gelegen: pal aan de Ring (de centrale boulevard), tegenover het stadspark, met als oogverblindende blikvanger het vergulde standbeeld van een vioolspelende Johan Strauss, en vijf minuten lopen van de Stephansdom die met zijn toren het stadsbeeld domineert.

Wie er behagen in schept later achteloos te kunnen opmerken in hetzelfde hotel gelogeerd te hebben als koningin Elizabeth van Engeland, Alfred Hitchcock, Frank Sinatra en Henry Kissinger, kan terecht in het eveneens aan de Ring gelegen voormalige Palais Wurtemberg, dat in 1873 als Hotel Imperial door keizer Franz Joseph persoonlijk werd geopend. Dat het gebouw nog niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven, bleek onlangs, toen bij de renovatie van een gang puntgave fresco's werden ontdekt.

Zacht gezegd heeft dit hotel wel wat; het kost moeite niet met open mond rond te staren. En net als het SAS Palais bevindt het zich op de spreekwoordelijke steenworp afstand van diverse theaters en andere attracties.

Echt letterlijk geldt dat voor Hotel Bristol, dat direct tegenover de Staatsopera ligt en dus een trefpunt is voor dirigenten, zangers, andere kunstbeoefenaars, en operaliefhebbers als Jack Spetter. Vanwege die unieke ligging, maar ook omdat de sfeer er iets intiemer is, brengt hij op Select International-reizen zijn klanten in Bristol onder. Vandaar hoeven ze alleen maar de straat over te steken om zich tussen het chic geklede opera-publiek te mengen. Als het orkest en de zangers meewerken, kan de avond niet stuk: Jack Spetter zorgt voor uitstekende zitplaatsen, en een glas champagne in de pauze kost maar elf gulden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden