Met een dode boom om je pols red je de wereld niet

ROBIN VAN WECHEM

Houten horloges lijken zo duurzaam, maar deskundigen zijn daar bepaald niet van overtuigd.

Groot, glimmend, verchroomd of ingelegd met diamanten, als er één product is met een hoge pats-potentie, is het wel een horloge. Aangezien blingbling voor eco-mensen nogal verdacht is, beperkten de makers van WeWood zich tot de bescheiden matheid van hout. Het omhulsel en bandje van de lichtgewicht polsklokjes zijn gemaakt van samengeperste snippers resthout. Bovendien laat WeWood voor elk horloge dat het verkoopt een boom planten.

Natasja Stokic van pr-bureau GoodBrandz, dat de verkoop van WeWood in Nederland beheert, vindt het allemaal erg duurzaam. "Het horloge is een natuurproduct dus er zal na verloop van tijd een wisselwerking plaatsvinden met de huid. Het uurwerk is van Citizen en gaat erg lang mee." Waar de bossen staan waar het hout vandaan komt, weet ze niet. En op de vraag waarom WeWood zich profileert als een Italiaans merk terwijl het samenwerkt met Amerikaanse natuurbeschermingsorganisaties en de klokjes in China laat produceren, antwoordt ze: "WeWood is een Italiaans merk en produceert zowel in China als Indonesië onder streng toezicht. Je kunt de horloges dus beschouwen als fair trade."

Knoopcelbatterij
Dat het klokje op knoopcelbatterijen werkt, is natuurlijk niet erg duurzaam. En dat er op de website niets staat over arbeidsomstandigheden terwijl de woordvoerder daar wel over begint, is ook gek. Maar wat nog het meest verbaast, is de aparte pagina op de website die is gewijd aan houtallergie. Twee procent van de mensen schijnt een allergie voor houtstof te kunnen ontwikkelen, hoewel WeWood rapporteert dat de afgelopen twee jaar slechts 0,03 procent van de klanten een allergische reactie heeft gemeld.

De - veel relevantere - vermelding dat de klokjes geen nikkel bevatten, wordt weersproken door een recensent op penanddesignblogspot, die wel degelijk een allergische reactie op het sluitingsmechanisme kreeg.

Andere reacties op internetfora en websites als Amazon zijn ronduit negatief. De WeWood-horloges gaan snel stuk, staat daar, en de kosten om ze terug te sturen en te laten repareren kunnen oplopen tot de helft van de oorspronkelijke prijs. Bovendien wil het bedrijf eerst foto's zien van het kapotte product. Als de polsband te wijd is, moet je zelf met een schroevendraaier aan de slag om er schakels uit te halen, wat niet echt makkelijk gaat.

Het enige positieve is het aantal complimentjes dat gebruikers voor hun houten horloge van WeWood krijgen.

Hardhout
Als die pluimen betrekking hebben op het groengehalte van de drager, zijn ze alleen wel onterecht. Conny Bakker, universitair hoofddocent Duurzaam Ontwerp aan de TU Delft, laat geen spaan van de klokjes heel. "Als een horloge lang mee moet gaan, is hout waarschijnlijk niet de meest duurzame keuze. Tenzij WeWood hardhout gebruikt en dat heeft weer allerlei milieutechnische nadelen. Zo is de verhandeling van Guaiaco hardhout, dat in een aantal modellen wordt gebruikt, aan strikte voorwaarden gebonden. Het terugplanten van bomen oogt sympathiek, maar het is onduidelijk of WeWood ook Guaiaco terugplant. Daarbij weegt het gebruik van hout voor de behuizing niet op tegen de batterij die er alsnog in moet. De horloges zien er hooguit milieuvriendelijk uit."

Ingrid de Pauw, die aan dezelfde universiteit promoveert op natuurlijke ontwerpstrategieën, wijst op het ontbreken van een keurmerk. "Als WeWood tropisch hardhout gebruikt, is het erg belangrijk dat dat uit verantwoord beheerde bossen komt, zoals bijvoorbeeld het FSC-keurmerk garandeert. Daar staat niets over op de website. WeWood claimt dat er geen giftige stoffen in de horloges zitten, maar dat klopt niet, die zitten wel degelijk in de batterij en mogelijk ook in het uurwerk. De combinatie van een houten behuizing met een uurwerk dat op bewegingsenergie werkt, zou logischer zijn."

Geen controle
Onderzoeker Sytske de Waart van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is kritisch over de organisaties die WeWood inschakelt voor het terugplanten van bomen. "Op de website van American Forests is niets te vinden over onafhankelijke controle op de kwaliteit van de bosprojecten die ze uitvoeren. Op de website van Trees for the Future staat expliciet dat ze zulke controle overbodig vinden, ze controleren zichzelf. Dat is jammer, want behalve dat je zeker wilt weten dat er daadwerkelijk een boom wordt geplant als je een horloge koopt, wil je eigenlijk ook weten of er toch niet al bomen geplant zouden worden zonder dat je een certificaat koopt en of die bomen niet kort daarna weer worden gekapt. Er bestaan certificaten die dat garanderen maar daar maakt WeWood geen gebruik van."

Patsen met je eco-status, daar komt het dragen van zo'n houten horloge waarschijnlijk nog het dichtst bij in de buurt.

De houten horloges van WeWood zijn te koop via we-wood.com en Nukuhiva, de winkel van Floortje Dessing. De prijs varieert van 89,95 tot 109,95 euro.

Kritische blik op producten en diensten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden