Met een celebrity meer geld in de la

Als opgewonden fans stonden Amerika's senatoren vorige week rond Elton John te dringen toen hij zijn opwachting maakte op Capitol Hill in Washington. De Britse zanger kwam op verzoek van Edward Kennedy een pleidooi houden voor meer financiële steun van de VS voor de strijd tegen de aids-epidemie. Wie in de VS aandacht wil voor haar of zijn goede doel moet een celeb, een beroemdheid, voor het karretje weten te spannen.

Vorige maand nog wist Bono, de leadzanger van U2, de politiek in zijn ban te krijgen toen hij ervoor kwam pleiten dat de schuldenlast van de arme landen zou worden verminderd. President George Bush hing niet alleen aan Bono's lippen, hij tastte ook diep in de overheidsbuidel.

Maar het hoeft natuurlijk niet zo'n mondiaal karakter te hebben. Bob Dole, de gehandicapte Republikein die in 1996 vergeefs probeerde Bill Clinton uit het Witte Huis te verdrijven, draafde vorige week op voor een liefdadigheidsproject, samen met de dove actrice Marlee Matlin. Ze helpen oude mobieltjes verzamelen voor een telefoonbedrijf. Dat knapt ze op, brengt ze weer op de markt en geeft de opbrengst aan de gehandicaptenzorg.

Iemand die dat trucje ook goed beheerst is Microsoft-magnaat Bill Gates. Hij en echtgenote Melinda toveren met regelmaat tientallen miljoenen uit hun miljardenvermogen. Vorige maand nog 40 miljoen dollar voor scholen in achterstandswijken. Maar soms bestaat het loon voor de filantroop uit ondank. Gaven de Gates jes eind 1999 750 miljoen dollar voor een kinderimmunisatieprogramma, nu krijgen ze van de hulpverleners voor hun kiezen dat met dat geld alleen maar dure vaccins worden ontwikkeld die ze in de Derde Wereld niet kunnen betalen.

Het doet het ook altijd goed als het boegbeeld zelf nauw betrokken is bij het doel, zodat de politici het uit de eerste hand horen. Natuurlijk werkt het als Mary Tyler Moore met tranen in de ogen pleit voor meer stamcelonderzoek, omdat de dochter van een vriendin aan diabetes is overleden. Met stamcelonderzoek kan op den duur die ziekte worden bedwongen. Of als Katie Couric, de presentatrice van het ontbijt-tv-programma de Today show meer geld bij het Congres komt vragen voor darmkankeronderzoek. Niet alleen is haar man Jay eraan overleden, ze heeft heel Amerika aan de beeldbuis gekluisterd door voor het oog van de camera rectale preventieve controle te laten verrichten.

IJzersterk sta je als je iemand kunt laten opdraven die zelf slachtoffer is. De lieveling van de media en de politiek is acteur Michael J. Fox, de beroemdste Amerikaan met Parkinson. Sinds zijn dertigste heeft hij de ziekte. Bijna vier jaar geleden heeft hij het niet alleen openbaar gemaakt, maar ook zijn Michael J. Fox Foundation geïntroduceerd, die onderzoek moet betalen. Want Fox is ervan overtuigd dat er een remedie is gevonden voor hij -over tien jaar- vijftig is. Ook hij loopt de deur plat in Washington. En dat hij van Parkinson zelfs aan de drank raakte, zoals hij een paar weken geleden onthulde, dat kan zijn zaak alleen maar meer goed doen.

En hoe staat het met de de Lupusstichting, voor die huidaandoening waaraan 1,4 miljoen Amerikanen -meer dan de slachtoffers van Parkinson en gebroken nekken samen- lijden? Helaas, ze hebben geen beroemdheid, moet voorzitter Duane Peters met enige spijt zeggen. Geen ster die camera's trekt. En waarmee de politici mooie sier kunnen maken. Daarom krijgen de lupuspatiënten nog niet de helft van het geld dat het Congres beschikbaar stelt voor het onderzoek naar dwarslaesies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden