Met een app op je smartphone door Anne's Amsterdam

Wie met een smartphone in de hand op het Merwedeplein in Amsterdam gaat staan, kan op het scherm van het toestel foto's zien van Anne Frank. Op één daarvan poseren drie kleine meisjes met hun pop. De middelste is Anne, die als kind op dit plein woonde. Even verderop, bij de Berlagebrug over de Amstel, kun je beelden zien van de Duitse troepen die daar op 15 mei 1940 met tanks overheen reden. Verbazend genoeg juichen de mensen langs de weg hen enthousiast toe. Sommigen brengen net als de soldaten de Hitlergroet.

Sinds gisteren zijn met de app 'Anne's Amsterdam' op dertig plekken in de stad foto's, filmpjes en verhalen te zien uit de Tweede Wereldoorlog. De Anne Frank Stichting wil zo de oorlogsgeschiedenis van de stad tot leven brengen, vooral voor jongeren. Je ziet de geschiedenis op die plekken letterlijk aan je voorbijtrekken. Het is een schot in de roos en de items zijn te zien wanneer je maar wilt.

Stel, je bent in de buurt van het Rokin: dan kun je zien hoe de nazitroepen daar destijds binnenmarcheerden. Ook kun je dit filmpje aan je vrienden mailen. En wie langs het Jonas Daniël Meijerplein fietst en de beelden bekijkt van Joodse mensen die daar in de rij stonden tijdens de eerste razzia, krijgt even het gevoel daar zelf bij aanwezig te zijn. Het zijn vooral de details die je opnieuw doen afvragen hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. Een vrouw die sigaren uitdeelt aan de bezetters? Niemand die de Joden op het plein kwam helpen? Anders dan misschien een geschiedenisles op school, komt dit echt binnen.

De items van 'Anne's Amsterdam' zijn gelinkt aan een website, 'Het Amsterdam van Anne Frank', die een tijdlijn bevat en meer achtergrondinformatie geeft. Daar is bijvoorbeeld te lezen dat door de razzia's eind februari 1941 de Februaristaking uitbreekt. "In 1952 onthult koningin Juliana het beeld De Dokwerker ter nagedachtenis aan deze staking."

Op de website zie je de foto's in groter formaat en valt op dat ze zijn ingekleurd en soms een mix zijn van vroeger en nu. Bij de Weesperstraat, voor de synagoge, staat op een bord voor een afzetting met hekjes: 'Juden Viertel/Joodsche Wijk'. Op de achtergrond rijden auto's van nu voorbij. Ook de foto van een kleine Anne, die op het trappetje voor het bedrijf van haar vader kordaat op haar horloge kijkt, is vermengd met beelden uit het heden.

De gratis app 'Anne's Amsterdam', in drie talen, is geschikt voor smartphones met iOS, Android en WP7.

Info: www.annefrank.org

Anne en Zef
De tentoonstelling 'Misschien trekken ook wij verder' legt, al is het niet expliciet, een link met vluchtelingenverhalen van nu. De familie Frank en twee andere families probeerden destijds verder te vluchten vanuit Nederland. Naar de VS, Australië of Chili, maar ze konden de vereiste papieren niet in orde krijgen. T/m 15 september in het Anne Frank Huis. De website biedt ook een virtuele rondleiding door het Achterhuis waar de familie Frank zat ondergedoken.

Op de vlucht
Op 3 en op 4 mei speelt weer de voorstelling 'Anne en Zef' van de Toneelmakerij, net als vorig jaar in het kader van de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Hierin ontmoet Anne de Albanese jongen Zef, die net als zij zit ondergedoken in zijn eigen huis. Uit angst voor bloedwraak. De voorstelling, geschreven en geregisseerd door Ad de Bont, is heftig en ontroerend maar ook vaak grappig en uitbundig. Info: www.detoneelmakerij.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden