Met Down op de catwalk en het witte doek

De actrice Jamie Brewer tijdens de Emmy Awards in 2014. Beeld epa

Paraderen op de catwalk met het syndroom van Down. De Australische Madeline Stuart doet dat. In september is ze te bewonderen tijdens de New York Fashion Week, schreef ze deze week op sociale media.

"Ik zag haar ook voorbij komen deze week", zegt Machteld Louwaard, een van de bestuursleden van de Amsterdamse kern van Stichting Downsyndroom. Ze is enthousiast over mensen met het syndroom van Down die laten zien dat 'als ze iets willen bereiken dat ook lukt'.

"Ook wij proberen onze kinderen te stimuleren om het maximale eruit te halen," zegt Louwaard. "Positieve rolmodellen kunnen daarbij helpen." Tegelijkertijd vindt ze dat ze wel voldoende moeten worden begeleid omdat mensen met Down de consequenties van hun keuzes vaak niet goed kunnen overzien. "Zolang degene met Down maar echt doet wat hij zelf leuk vindt."

Toneelspeelster
Madeline Stuart is niet de enige die zichzelf tot rolmodel voor mensen met Down heeft ontpopt. De Amerikaanse Jamie Brewer is naast model ook actrice. De dertigjarige ging Stuart als eerste model met het syndroom van Down voor op de catwalk van de New York Fashion Week. Ze debuteerde in 2011 op televisie als actrice. Van jongs af aan acteert Brewer al. Ze zegt een inspiratiebron te willen zijn voor anderen, en door te laten zien wat ze kan, hoopt ze dat andere jonge meisjes met een afwijking ook zichzelf durven laten zien.

Ook mannen met Down inspireren. In 2009 won de Spaanse acteur Pablo Pineda (41) The Silver Shell Award op het Internationaal filmfestival van San Sebastian voor zijn rol in de film Yo, también. Naast zijn acteerprestaties is Pineda ook nog ontwikkelingspsycholoog. Hij was de eerste student met het Downsyndroom die een universitaire graad behaalde. Hij wil carrière maken in zijn vak, niet in de filmindustrie.

Pablo Pineda tijdens de uitreiking van de Silver Shell voor beste acteur in Yo también 2009. Beeld epa

Inspirerende Nederlanders
Schaatsster en actrice Lize Weerdenburg (26) won in 2012 goud bij de Special Olympics - de Wereld Winterspelen voor verstandelijk gehandicapten. Als ambassadeur van de Special Olympics opende ze eind juli samen met Barack Obama en Katy Perry de Wereld Zomerspelen in Los Angeles. Acteren deed ze onder andere in de soap 'Downistie'. In Down met Johnny, een programma van Johnny de Mol, verscheen ze voor het eerst op de televisie. Naast haar activiteiten in de spotlights werkt ze ook nog in het restaurant van de Utrechtse Universiteit.

Dat je naast acteren of sporten met Down ook carrière kunt maken als dj, bewijst Jeroen Heijms. Onder de artiestennaam 'Down with the syndrome' stond hij met DJ Hardwell in Ibiza op het podium dankzij het televisieprogramma 'SynDROOM' van Johnny de Mol. Heijms werd in 2013 ontdekt door DJ Teun Rovers. Sindsdien treed het tweetal samen op.

Doordeweeks werkt Heijms op een basisschool en bij een bakker. Op de website van zijn school schrijft hij dat hij het bij gewone mensen leuker vindt dan bij gehandicapten. "Mensen ontvangen me hoe ik ben. Ik hoor er gewoon bij."

'Echt een inspiratie'
Madeline Stuart, die in september op de catwalk van de New York Fashion Week staat, wil met haar succes uitdragen dat je met het syndroom van Down ook model kunt worden, ook al is het niet altijd makkelijk.

Stuart droomde al jong van een carrière als model, maar haar gewicht zat in de weg, net als bij veel mensen met het syndroom van Down. Toch viel ze twintig kilo af voor haar doel, en kreeg uiteindelijk modellenklussen. Na haar 'ontdekking' in mei van dit jaar heeft de achttienjarige op Facebook al bijna 450.000 fans en 60.000 volgers op Instagram. Teksten als 'je bent echt een inspiratie' zijn talloos. Stuart zegt haar handicap als een zegen te zien.

Lize Weerdenburg en Ruben Herschberg op de rode lope Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden