Met dorpsschool verdwijnt laatste restje sociale cohesie

Door heel Engeland worden dorpsscholen met sluiting of fusie bedreigd, ondanks regeringsbeloften om plattelandsscholen zo veel mogelijk open te houden. ’Dit slaat een gat in onze gemeenschap.’

Een plukje bruine bakstenen huizen, een kerk in dezelfde kleur en een Victoriaans schooltje. Dat is Childs Ercall, een gehucht met 580 geregistreerde kiezers tussen de groene velden en akkers van Shropshire, een van de dunst bevolkte gebieden in Engeland.

Tien jaar geleden verdwenen de dorpswinkel en het postkantoor. Nu wordt de lagere school met negentien leerlingen gesloten. De meer dan honderd jaar oude christelijke school levert goed onderwijs, maar heeft te weinig leerlingen en is te duur om nog langer open te houden, oordeelde het regionale bestuur. Zo bespaart de overheid naar schatting 105.000 euro.

Maar het dorp ervaart de beslissing als weer een nagel aan de doodskist. „De school was nog de enige lokale voorziening en het sociale middelpunt van het dorp”, zegt het verbouwereerde gemeenteraadslid David James. „De sluiting slaat een groot gat in onze gemeenschap.”

Straks worden de kinderen verspreid over verschillende scholen in de buurt en moeten de meesten in plaats van lopend met de bus naar school. Ouders ontmoeten elkaar niet meer bij het schoolhek. „Ze verliezen hun vrienden en het gemeenschapsgevoel verdwijnt”, zegt Esther Owen, een moeder met twee dochters op school en lid van de ouderraad. „Op deze school mixen kinderen van alle leeftijden, maar ook van alle sociale klassen.”

Behalve een speelochtend voor peuters organiseert de school ook een naschoolse voetbalclub en waren er plannen voor een computerclub voor tieners voor wie niets te doen is in het dorp. De school mag dan misschien gehuisvest zijn in een oud Victoriaans gebouw, overal staan computers met flatscreens en in de eerste klas (4-7 jaar) hangt een groot digitaal scherm.

„De ouders waren heel erg enthousiast om meer activiteiten rond de school te organiseren, maar dat heeft de provincieraad allemaal naast zich neergelegd”, zegt Owen. Net als sommige andere ouders, verhuisde zij speciaal naar Childs Ercall vanwege de dorpsschool.

De regering vindt dat dorpsscholen alleen in het uiterste geval gesloten mogen worden, maar tegelijkertijd heeft het wel de onderwijsbudgetten van de regio’s gekort. De regering wil dat de regionale autoriteiten leegstaande schoollokalen gebruiken voor andere lokale dienstverlening zoals een buurtcentrum, zegt Mervyn Benford van de Associatie voor Kleine Scholen. „Lokale bestuurders vinden het veel makkelijker om kleine scholen te sluiten. Dorpsscholen zitten middenin een vuurgevecht tussen de centrale en regionale overheid.”

Childs Ercall sluit omdat het aantal leerlingen tot beneden de twintig is gedaald, maar dat is volgens de ouders een zeer onfortuinlijke momentopname. Het dorp groeit. Er zijn veel baby’s en peuters en over drie jaar zou de school 36 leerlingen kunnen tellen. Bovendien wordt binnenkort begonnen met de bouw van 28 nieuwe woningen.

De ouders hebben nog geen flauw idee naar welke school ze hun kinderen na dit schooljaar zullen sturen. De dichtstbijzijnde christelijke school is 16 kilometer verder. De school waarvoor de autoriteiten busvervoer aanbieden is in Hinstock, een openbare school die de slechtste in de buurt is volgens ranglijsten van de schoolinspectie.

Andere openbare scholen in de buurt zijn overvol, zegt moeder Wera Gallagher verontwaardigd. „Maar ouders daar wordt niet verteld dat er hier een goede school is. Onze school is gewoon geïsoleerd, zodat ze hem gemakkelijk konden sluiten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden