Met DNA-test zoeken naar de oer-Vlaardinger

door Camiel Donicie

Op zoek naar je oerbewoners met een DNA-test. Het gebeurt in Vlaardingen. Daar nemen archeologen deze week wangslijm af bij 88 mannen met traditionele Vlaardingse namen als ’Drop’, ’Brobbel’ en ’Den Admirant’.

De archeologen gaan de erfelijke informatie van de proefpersonen vergelijken met het DNA uit elfde-eeuwse beenderen, die werden opgegraven in het centrum van Vlaardingen. Ook een monster van de in 1990 gevonden ’bronstijdman’ (ca. 1300 voor Chr.) wordt bij de analyse betrokken.

De namen van de 88 deelnemers komen al voor in een poorterboek uit 1555, het bevolkingsregister voor de gegoede burgerij. Uit een stamboomanalyse door stadsarchivaris Harm Jan Luth blijkt dat zij verwant zijn aan de toenmalige bewoners. Het DNA-onderzoek moet uitwijzen of de familielijn nog verder teruggaat.

DNA-profielen bevatten informatie over geslacht, erfelijke ziektes en persoonlijke eigenschappen. Door het oude met het moderne erfelijke materiaal te vergelijken hoopt stadsarcheoloog Tim de Ridder meer te leren over de vroeg-middeleeuwse geschiedenis van Vlaardingen en de migratieprocessen van onze voorouders.

De elfde eeuw is volgens De Ridder een interessante periode. De Zuid-Hollandse havenstad beleefde zijn eigen Gouden Eeuw toen graaf Dirk III, of zijn vader Arnulf, er zijn hof vestigde. Vlaardingen groeide uit tot de belangrijkste nederzetting in het graafschap Holland. De vondst in de graven van hergebruikte delen van een Vikingschip, wijst erop dat de stad al rond 1000 een internationale handelspost was.

Kwamen de Vikingen alleen om handel te drijven of mengden zij zich ook onder de lokale bevolking? Was Vlaardingen een multiculturele stad avant la lettre? Dat zijn enkele vragen die De Ridder met DNA-onderzoek hoopt te beantwoorden.

Maar de stadsarcheoloog is ambitieuzer. „We zijn nu nog maar aan het pionieren. Het gebruik van DNA-monsters in de archeologie staat nog in de kinderschoenen. Over vijf of tien jaar kunnen we waarschijnlijk veel meer informatie uit erfelijke profielen halen dan nu.”

Die gegevens krijgen volgens De Ridder meer waarde als het onderzoek op andere plekken in Nederland wordt herhaald.

„Koppel je al die oude gegevens in een databank, dan kun je zien of onze voorouders vaak verhuisden of juist erg honkvast waren.”

Ook in evolutionair opzicht roept het onderzoek interessante vragen op, meent De Ridder:

„Ons DNA ontwikkelt zich immers nog steeds. Welke eigenschappen hadden vroeger de overhand? Pasten de oer-Vlaardingers zich aan hun leefomgeving aan? En wat is er veranderd in die DNA-profielen?”

De antwoorden laten nog even op zich wachten, want de uitslagen van het onderzoek zijn pas volgend jaar bekend. Dan is ook duidelijk wie de titel ’oer-Vlaardinger’ voor zich mag opeisen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden