Met dik 20 miljoen euro ziet de baas van Shell zijn beloning fors groeien, net als collega-topmannen

Ben van Beurden van Shell incasseerde over de periode 2016-2018 in totaal 32,4 miljoen euro. In 2018 streek hij alleen al 20,1 miljoen op. Beeld Reuters
Ben van Beurden van Shell incasseerde over de periode 2016-2018 in totaal 32,4 miljoen euro. In 2018 streek hij alleen al 20,1 miljoen op.Beeld Reuters

Bestuursvoorzitters van grote beursgenoteerde bedrijven inden vorig jaar gemiddeld 5,5 miljoen euro. Dat was zo’n 10 procent meer dan in 2017.

Voor de bestuursvoorzitters van 23 grote, aan de Amsterdamse beurs genoteerde ondernemingen, was 2018 financieel gezien een prettig jaar. Hun inkomsten lagen flink hoger dan in 2017. Ben van Beurden, bestuursvoorzitter van Shell, spande de kroon met zijn bezoldiging van 20,1 miljoen euro. Hij werd gevolgd door Nancy McKinstry, topvrouw van Wolters Kluwer, met 13,6 miljoen. 

Daarna volgen Unilevers Paul Polman met 11,2 miljoen en het duo Dick Boer/Frans Muller van Ahold met 10,9 miljoen euro – Muller volgde Boer in 2018 op. Vergeleken met hen verdienden Kees van Dijkhuizen (ABN Amro) en Jos Baeten (verzekeraar ASR) bescheiden bedragen: beiden 1 miljoen in 2018.

De 23 bedrijven maken allen deel uit van de AEX-index, de toonaangevende index van de Amsterdamse beurs. Van twee andere AEX-fondsen (Galapagos en Altice Europe) zijn de gegevens over de bestuurdersbeloningen nog niet bekend. De cijfers zijn afkomstig van het in Amsterdam gevestigde bedrijf CGLytics, dat allerhande data verzamelt over beursgenoteerde bedrijven.

Berekening

De bezoldiging van bedrijfsbestuurders bestaat meestal uit drie delen: een basissalaris, een kortetermijn­bonus en een langetermijnbonus. Die laatste krijgen de bestuurders (in zijn geheel of gedeeltelijk) als hun bedrijf aan bepaalde doelen voldoet. De bonus wordt meestal uitgekeerd in de vorm van aandelen.

Nancy McKinstry van Wolters Kluwer kreeg over de periode 2016-2018 een beloning van 42,3 miljoen euro. Beeld Getty Images
Nancy McKinstry van Wolters Kluwer kreeg over de periode 2016-2018 een beloning van 42,3 miljoen euro.Beeld Getty Images

De hoogte van de beloning kan op twee manieren worden berekend. Bij bovenstaande bedragen is de bonus meegerekend die bestuurders daadwerkelijk hebben ontvangen. Bij de andere manier van rekenen wordt gekeken naar de waarde van de aandelen op het moment dat die aan de bestuurder zijn beloofd. Op dat moment is het nog niet zeker of de topman zijn bonus wel krijgt. 

Volgens de eerste methode (de gerealiseerde beloning) incasseerden de bestuursvoorzitters van de 23 AEX-fondsen 5,5 miljoen euro: 10 procent meer dan in 2017. Volgens de tweede methode beurden zij 4,8 miljoen, tegen 4,9 miljoen in 2017. Opvallend is dat de aandeelhouderswaarde (koerswinst plus dividend) waarvoor de 23 bedrijven zorgden, in 2018 10 procent lager was dan in 2017.

Commotie

CGLytics keek ook naar de gerealiseerde beloningen in de periode 2016-2018. In die drie jaar inde McKinstry het meest: 42,3 miljoen euro. McKinstry leidt Wolters Kluwer al sinds 2003 en om de zoveel jaar is er commotie over haar beloning. De raad van commissarissen van de uitgever van (vooral) juridische publicaties trekt zich daar niets of weinig van aan. Ook Erik Engström (Relx, voorheen: Reed Elsevier; 36,3 miljoen), Ben van Beurden (Shell, 32,4 miljoen) en Jean-François van Boxmeer (Heineken, 30 miljoen) beurden in die drie jaar flink. Gemiddeld verdienden zij 10 miljoen of meer per jaar. Paul Polman zit daar met gemiddeld 9,7 miljoen net onder.

Erik Engstsröm van Relx kreeg in de periode 2016-2018 een beloning van 36,3 miljoen euro. Beeld -
Erik Engstsröm van Relx kreeg in de periode 2016-2018 een beloning van 36,3 miljoen euro.Beeld -

Aandeelhouders hebben over de resultaten van Wolters Kluwer overigens weinig te klagen. Aandelen Wolters Kluwer leverden tussen 2016 en eind 2018 een rendement (koerswinst plus dividend) op van 78 procent. Alleen bij staalfabrikant Arcelor Mittal was dat rendement hoger (101 procent). Bij Shell bedroeg dat 48 procent, bij Relx 46 procent.

De bonussen die bedrijfsbestuurders krijgen, zijn doorgaans veel hoger dan hun basissalarissen. De internationale trend is dat het aandeel van de langetermijnbonussen binnen de totale bezoldiging steeds groter wordt.

In Nederland ligt dat wat anders: CGLytics becijferde dat het aandeel van het vaste salaris van de topman of topvrouw binnen de totale beloning tussen 2011 en 2018 gemiddeld genomen wat steeg. Dat komt vooral door regelgeving na de financiële crisis. ABN Amro werd overgenomen door de staat en sindsdien zijn bonussen daar taboe. Bij ING en ASR, die staatssteun kregen, zijn ze wettelijk beperkt. De basissalarissen van de ASR- en ING-bestuurders stegen in die periode wel.

Jean-François van Boxmeer van Heineken ontving in de periode 2016-2018 30 miljoen euro aan beloningen. Beeld ANP
Jean-François van Boxmeer van Heineken ontving in de periode 2016-2018 30 miljoen euro aan beloningen.Beeld ANP

Alles bekend over 125.000 bedrijfsbestuurders

Het bedrijf CGLytics (dat staat voor Corporate Governace Ana­lytics) beschikt over data van 5500 beursgenoteerde bedrijven en ­over biografieën en belonings­gegevens van 125.000 bedrijfs­bestuurders. Dat zegt oprichter Aniel Mahabier (46). Het bedrijf verkoopt die gegevens aan investeerders, consultants, vermogensbeheerders, bedrijven en aan juristen en raden van commissarissen van beurs­genoteerde ondernemingen. CGLytics is in 2013 opgericht, ­gevestigd in Amsterdam, met kantoren in de VS, Engeland, Duitsland en Australië. Er werken vijftig mensen. Bedrijven kunnen bij het bedrijf aankloppen als zij bijvoorbeeld een bestuurder zoeken die over specifieke kennis ­beschikt of een bepaalde achtergrond heeft. Mahabier kan dan ­namen leveren van mensen die voor zo’n functie geschikt zijn. “Wij leveren alleen de gegevens, wij geven geen advies.” CGLytics heeft ook een database met vrouwelijke bestuurders. Daarin staan, volgens Mahabier, 20.000 namen van vrouwen die al hoge functies hebben of tegen de top aan zitten bij die 5500 beursgenoteerde bedrijven.

Lees ook: 

Oxfam: 26 superrijken bezitten evenveel als de armste helft van de mensheid

Ook vorig jaar zijn de rijken weer rijker geworden en de armen armer. Miljardairs zagen hun vermogens in 2018 dagelijks met 2,5 miljard dollar groeien, een stijging van 12 procent. 

Nederlandse CEO van beursgenoteerd bedrijf verdient gemiddeld 3,6 miljoen euro

Topmannen van beursgenoteerde bedrijven zijn fors meer gaan verdienen. Duitse CEO’s krijgen nog veel meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden