Met Dijksma krijgt Amsterdam ‘een fikser en een topper’ als wethouder

Sharon Dijksma Beeld ANP

Er staat iets bijzonders te gebeuren in het leven van Sharon Dijksma: ze gaat wonen in de plaats waar ze werkt. De oud-staatssecretaris wordt wethouder in Amsterdam.

Jarenlang pendelde ze de tweehonderd kilometer tussen Enschede en Den Haag. Als Kamerlid, als staatssecretaris en sinds de laatste landelijke verkiezingen weer als Kamerlid. Dat stopt. Dijksma wordt wethouder in Amsterdam en verhuist met haar man en kinderen naar de hoofdstad.

“Ik vind het heel bijzonder en eervol om samen met mijn gezin in onze prachtige hoofdstad te mogen wonen en werken”, schrijft Dijksma (47) op de PvdA-site. Ze zal zich als wethouder bezighouden met verkeer, water en luchtkwaliteit, thema’s waar ze de afgelopen jaren als staatssecretaris ook over ging. Ze schrijft met ongelooflijk veel energie te beginnen aan haar nieuwste politieke topklus.

Met haar carrièrestap kiest Dijksma wederom voor zeer zichtbare jaren in de politiek. Eerder was ze staatssecretaris in de kabinetten Balkenende IV en Rutte II. Tussendoor was ze Tweede Kamerlid, in totaal zo’n zestien jaar. Ze mag graag een sterspeler zijn, zei ze in 2011 in deze krant. “Ik wil niet alleen langs de zijlijn een heel grote mond opzetten om mezelf in de schijnwerpers te zetten. Ik wil ook wat bereiken.”

Vertrouwen in de afloop

Haar overstap betekent dat opnieuw een bewindspersoon uit Rutte II de zwaar gekrompen PvdA-fractie in de Tweede Kamer verlaat. Bij de verkiezingen van vorig jaar werden vier kabinetsleden verkozen, naast Dijksma (nummer vier op de lijst) en partijleider Lodewijk Asscher ook Lilianne Ploumen en Jeroen Dijsselbloem. Die laatste vertrok eind vorig jaar wegens gebrek aan vuurkracht, zo zei hij.

Asscher, die met vicefractievoorzitter Dijksma zijn politieke rechterhand uit Den Haag ziet vertrekken, twitterde gisteren lovend over zijn collega. “Een fikser en een topper. Heel mooi voor Amsterdam.” Asscher krijgt er ook iets voor terug. Na vier jaar in de Amsterdamse oppositie zal de PvdA vanuit het college (met GroenLinks, D66 en SP) weer zichtbaarder zijn. Zeker met iemand als Dijksma erbij. De onderhandelingen in Amsterdam lopen nog, maar de PvdA heeft zoveel vertrouwen in de goede afloop dat ze Dijksma’s kandidatuur al bekend durfde te maken.

Dijksma is na Linda Voortman van GroenLinks (gaat naar Utrecht) het tweede Kamerlid dat het Binnenhof verruilt voor een wethouderspost. Vier jaar geleden gebeurde dat ook. Toen vertrokken Kamerleden Pieter Litjens (VVD) en Paulus Jansen (SP) naar respectievelijk Amsterdam en Utrecht. Dat een oud-bewindspersoon die route bewandelt, is zeer uitzonderlijk. 

Lees ook: Kamerlid Voortman is GroenLinks' visitekaartje in Utrecht
Na de grote winst van GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen is de partij dringend op zoek naar wethouders voor de grote steden. Een is er al gevonden. Kamerlid Linda Voortman, de tweede vrouw van de Tweede Kamerfractie, wordt wethouder in Utrecht. Jesse Klaver wil dat zij laat zien dat de partij verantwoordelijkheid kan dragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden