RoofkunstNigeria

‘Met die objecten kun je een verzoenend verhaal vertellen’

Benson OsadolorBeeld Petterik Wiggers

Benson Osadolor 

Hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Benin City en specialist militaire geschiedenis Beninrijk

De Portugezen bereikten Benin in 1472, en al vanaf 1485 verschenen de eerste Portugese rapporten over de situatie hier. Daarna volgden verslagen van Hollandse, Britse en Italiaanse handelaren en missionarissen. Dat zijn belangrijke primaire bronnen, naast mondelinge overleveringen door leden van de nog altijd bestaande gilden en paleisorganisaties.

De plundering van de Bronzes is een staaltje koloniaal onrecht geweest. De misdaad is uitgebreid gedocumenteerd en gefotografeerd. Koloniale autoriteiten schreven aan Londen dat ze de oorlog zouden financieren met buit, vooral ivoor. Ze wisten dat ze een internationale troepenmacht moesten opzetten om Benin te verslaan; een nederlaag betekende terreinverlies aan de Fransen of de Duitsers, concurrenten in de strategische gebieden rond de Nigerdelta.

Ze zijn gestolen en moeten terug, onmiddellijk en permanent - niks uitlenen. Voor Afrikanen, en vooral Nigerianen, bestaan hoge drempels om visa te krijgen, hoe kunnen ze hun geroofde spullen in de VS ooit zien? Laat de Amerikanen naar ons komen als ze de Bronzes willen zien.

Tentoonstellingen

Ja, ik zou best curator willen worden van het nieuwe Benin-museum. Ik zou er in de eerste plaats voor zorgen dat er geen objecten verdwijnen, zoals vaak in Nigeria is gebeurd. Ik was laatst hier in het bestaande Benin Nationaal Museum, en was teleurgesteld hoe weinig er nog over was van wat ik daar in mijn jeugd heb gezien. Ik heb wel het vertrouwen dat het nieuwe museum goed zal worden beschermd met camera’s en zo.

In het Westen gaan musea de boer op met hun tentoonstellingen: ze organiseren lezingen, hebben middelen om kinderen iets te leren over hun geschiedenis en erfgoed. Dat heb je hier niet, en daarom trekken ze zo weinig bezoekers.

Ik zou met die objecten de geschiedenis vertellen van de samenleving waarin ze ontstonden - ja, ook over zaken als mensenoffers en slaven. De buurvolkeren, zoals Igbo’s en Yoruba’s, zien de Beninezen nog steeds als slechte lui. Zij hebben eronder geleden dat Beninezen hen vingen en doodden of verhandelden als slaven.

Voor hun altaren hadden de Beninezen bloed nodig, daarvoor offerden ze slaven, niet hun eigen mensen. In Washington toont het National Museum of the American Indian ook de genocide op indianen. Stilstaan bij onrecht dat anderen is aangedaan, streven naar verzoening door te tonen dat je dat betreurt: dat zouden wij ook moeten doen in dat museum.

 Zie voor alle artikelen en interviews in deze serie trouw.nl/beninbronzes

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden