Met die 37 miljoen wil BuzzFeed clicks, clicks en nog meer clicks

De homepage van BuzzFeed. Beeld BuzzFeed
De homepage van BuzzFeed.Beeld BuzzFeed

De Amerikaanse website BuzzFeed heeft een flinke kapitaalinjectie gekregen. De investeringsmaatschappij Andreessen Horowitz investeert 37 miljoen euro in het platform, dat met het geld een nog groter publiek wil bereiken. Een profiel van de nieuwsbrenger nieuwe stijl.

Joachim Springer

Lijstjes, quizjes en schreeuwerige koppen. BuzzFeed doet alles voor de 'clicks'. De inhoud van een bericht doet er niet zoveel toe, als er maar op geklikt wordt. Oorlog in Gaza? BuzzFeed brengt het bericht 22 Things You Never Knew About Disneyland's Indiana Jones Ride. Vraag je je af of het Ebola-virus een bedreiging voor je vormt? Bij BuzzFeed staat de vraag How Left Or Right-Handed Are You? centraal.

Technologische shift
Vorm boven inhoud. Snelheid boven degelijkheid. Het is precies die gedachte waar Andreessen Horowitz brood in ziet. Na investeringen in Twitter en Skype betaalt het bedrijf samen met partner Chris Dixon 50 miljoen dollar (ruim 37 miljoen euro) aan BuzzFeed. Op zijn blog legt Dixon de investering uit: "We zitten middenin een 'technologische shift' waarin nieuws steeds vaker tot ons komt via sociale netwerken en op mobiele apparaten. We denken dat BuzzFeed hier uit zal komen als een voornaam mediabedrijf."

De cijfers geven hem gelijk. BuzzFeed begon in 2006 als start-up voor 'viral content' - berichten die op sociale media een eigen leven gaan leiden. Inmiddels is het platform uitgegroeid tot een belangrijk platform, met gemiddeld 150 miljoen unieke bezoekers per maand, ruim vijfhonderd werknemers en een hoofdkantoor in New York. De waarde van BuzzFeed wordt geschat op 850 miljoen dollar (630 miljoen euro). Het enorme bereik van de website op sociale media is voor veel mediabedrijven jaloersmakend. Zelfs de New York Times houdt de strategie van BuzzFeed goed in de gaten, blijkens een gelekt innovatierapport.

Nog meer clicks
Met het geïnvesteerde geld wil BuzzFeed een nog groter publiek bereiken. Onder andere door nieuwe rubrieken op de site te openen en binnen het bedrijf een denktank voor de ontwikkeling van nieuwe technologie op te richten. Maar er gaat ook meer geld naar BuzzFeed Motion Pictures - de videotak van het bedrijf in Los Angeles.

Er ligt zelfs een idee klaar voor nóg een tak buiten het bedrijf. Een team van twintig mensen zou 'BuzzFeed Distributed' moeten verwezenlijken - een afdeling die content levert voor andere populaire platforms, zoals Tumblr, Instagram of Snapchat. Dat levert niet eens zozeer geld op, maar helpt wel om dat andere doel te bereiken: meer bereik, meer clicks.

3 Fantastische BuzzFeed-Koppen:
1. Definitive Proof That "Friends" And "How I Met Your Mother" Are Basically The Same Show
2. This Old Man’s Attempt At The Running Man Will Make You Want To Put On Your Dancing Shoes And Join Him
3. This Potato Looks Like A Shark And Now No One Is Safe

Serieuzer imago
BuzzFeed lijkt de laatste tijd een beetje klaar te zijn met het plaatsen van filmpjes van schattige huisdieren. Het bedrijf werkt aan een serieuzer imago, door langere artikelen te publiceren en zelfs primeurs binnen te slepen. Ook op het personele vlak gaat BuzzFeed een stap verder: onlangs haalde het bedrijf journalist en Pulitzer Prize-winnaar Chris Hamby binnen.

Het platform gaat een nieuwe koers varen, zo blijkt ook uit de plannen voor een nieuwe smartphone-app die op dit moment ontwikkeld wordt. De app moet vooral ook 'normaal' nieuws brengen, vertelt hoofdredacteur Ben Smith in gesprek met Niemanlab. "We zijn nu een erg sterke nieuwsorganisatie. Daar maken we gebruik van", zegt Smith.

Dat niet alle content meer geaccepteerd wordt bleek vorige maand toen journalist Benny Johnson werd ontslagen. Hij zou in 500 artikelen zeker 40 keer plagiaat hebben gepleegd. De schrijver kopieerde onder andere teksten van Wikipedia zonder naar de bron te verwijzen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden