PROFIEL

Met Dick Benschop krijgt Schiphol een pragmatische baas

Dick Benschop Beeld ANP XTRA Lex van Lieshout
Dick BenschopBeeld ANP XTRA Lex van Lieshout

Hij is begonnen als docent geschiedenis in 1984. Dat hield Dick Benschop, nu 60, niet lang vol: slechts een half jaar. Hij noemde het enkele jaren geleden op tv misschien wel de zwaarste baan die hij heeft gehad.

Toen was hij al baas van Shell Nederland. En al staatssecretaris geweest van buitenlandse zaken. Nu wordt Benschop zeer waarschijnlijk de topman van Schiphol.

Met een beetje mazzel, zoals Benschop zelf zegt, kwam hij in 1986 bij Joop den Uyl terecht, die een historicus zocht om zijn autobiografie te schrijven. Benschop bleef lang bij de PvdA. Hij werd naaste medewerker van Den Uyl, Wim Kok en daarna Thijs Wöltgens.

In 1994 kwam Benschop voor het eerst zelf op de kandidatenlijst te staan voor de Tweede Kamer maar op een onverkiesbare plek. Hij begon een adviesbureau. Een van zijn klanten was Schiphol, hij mocht het bedrijf adviseren over verdere uitbreiding.

IJverig en nauwgezet

De partij wilde hem toch niet kwijt. Al snel vroeg de PvdA of hij wilde helpen het imago van Margreeth de Boer als milieuminister wat op te vijzelen. In 1998 werd hij staatssecretaris van buitenlandse zaken. Benschop deed dat ijverig en nauwgezet, grotendeels achter de schermen, weinig spraakzaam, ook niet spraakmakend.

In 2002 was hij leider van het campagneteam van Ad Melkert. Als Melkert premier zou worden, zou Benschop de nieuwe partijleider worden. Het liep heel anders. De PvdA verloor historisch veel zetels. Melkert werd geen premier, Benschop maakte drie maanden na de verkiezingen bekend te stoppen als Kamerlid. Hij zei dat hij niet de geschikte man was om oppositie te voeren.

“Ik wilde werken bij een internationaal opererend bedrijf. Shell was in mijn ogen het beste Nederlandse bedrijf. En energie bood een interessante mix van techniek, zakelijkheid en politiek. Twee weken na mijn Kamerlidmaatschap belde ik Jeroen van der Veer (de CEO van Shell, red.)”, vertelde Benschop zes jaar geleden tegen Intermediair.

Thuis eten

De PvdA bleef nog wel aan hem trekken. In 2006 bood de partij hem een ministerspost aan. Benschop weigerde. Hij was voor Shell net met zijn gezin naar Maleisië verhuisd. Zijn derde kind was nog klein en hij wilde het zijn vrouw niet nog een keer aandoen om zo’n intensieve baan als minister te hebben naast een jong gezin. Bij Shell lukte het hem nog twee of drie keer per week thuis te eten en het weekend vaak vrij te houden.

In 2011 werd de historicus de nieuwe president-directeur van Shell Nederland. In 2016 is hij opgevolgd door Marjan van Loon. Zij mag de slag naar vergroening maken en dealen met Groningers die zuchten onder aardbevingsschade.

Benschop staat straks met Schiphol eigenlijk voor dezelfde uitdagingen. Het wil verder uitbreiden maar kampt met boze omwonenden, de politiek en zeer milieuvervuilende luchtvaartmaatschappijen als klanten.

Lees ook: Dick Benschop moet de nieuwe directeur van Schiphol worden.

En: Kritiek op Schiphol 'waar vrouwen niet de overhand mogen krijgen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden