ColumnHenk Hoijtink

Met Dick Advocaat dwaalt Feyenoord ver van het moderne voetbal af

Ach, Feyenoord. Zo opende ik het verslag van wat, de ‘klassieker’ in de Arena, voor Ajax een trainingspartijtje tegen luchtdekkers was geweest. Ik liet het, voor het effect, in het stuk nog drie keer terugkomen: ach, Feyenoord. Lezer Teun Rijsdijk uit Ridderkerk had zich eraan gestoord. Een gebrek aan respect, vond hij.

Een dag na het trainingspartijtje stapte Jaap Stam op, de beginnende trainer die, schreef ik, de lege zinnetjes weer aan elkaar had gerateld. Geen respect, vond de lezer. Dat ik Feyenoord een verzameling veelal elders afgedankte spelers noemde, ook niet. Weer een dag later (of nee, eigenlijk meteen natuurlijk al) was duidelijk dat we Dick Advocaat weer langs de lijn zouden terugzien. Nee, zo makkelijk laat het oude voetbal zich niet wegdrukken. Waar het voetbal dolende is, ziet het zijn kans nog schoon.

Ik zou Advocaat hebben geadviseerd lekker aan de praattafels te blijven zitten. Niet dat hij daar als groot analist zat, maar het was prettig om een man van zijn leeftijd daar zo te zien, ontspannen, alles achter zich. Althans, dat mocht je toch eindelijk denken.

Resultaat najagen

Dat hij niets zei waar je van achterover viel of wat je ergens net iets anders over deed denken, dat calculeerde je in. Daar is hij nooit van geweest.

Ik heb Advocaat twee keer als bondscoach meegemaakt, in het begin van deze eeuw en recent, in het diepste dal van het Nederlandse voetbal. De bondscoach, ’s lands hoogste trainer, is er ook om over bredere zaken iets te zeggen, over ons voetbal, over het voetbal. Louis van Gaal was er een koning in, Ronald Koeman nu weinig minder. Bij Advocaat hoefde je er niet mee aan te komen.

In het begin van de eeuw joeg hij resultaat na – hoe dan ook de halve finale op het EK 2004 – door op de laatste restjes eergevoel in te spelen van de generatie die even eerder met Van Gaal was gecrasht. In de crisis, enkele jaren geleden, was hij er zo een die van een crisis niets wilde weten. Elke vraag erover smoorde hij. Voetbal bestaat uit golfbewegingen, het komt vanzelf weer goed.

Advocaat werkte vaak met betere spelers. Dan zijn tactische vondsten of diepere inzichten zo nodig niet. Eerst en vooral dicht bij elkaar spelen, dat kunnen en begrijpen zulke spelers zelf ook wel. Voor de tv-analist Advocaat waren er grofweg twee mogelijkheden: als het goed ging, kwam dat vooral doordat er dicht bij elkaar werd gespeeld, ging het niet goed, dan moest er dichter bij elkaar worden gespeeld. Verder ging het niet – en, laat dat duidelijk zijn, in de top met deels zelfredzame spelers is het ook zo.

Niet minder dwaas

Maar hij traint niet meer in de top. Spelers van Sparta, van het niveau dat meer van een trainer nodig heeft, vonden hem ouderwets. Ja, het was dwaas dat Stam zondag tegen Ajax aanvaller Steven Berghuis op het middenveld van het krakkemikkige Feyenoord opstelde. Maar niet minder dwaas was het dat Advocaat, twee jaar geleden nog maar, de versleten Wesley Sneijder er neerzette tegen Frankrijk. Dat was het toppunt van oud voetbal en zijn opvattingen: het waanbeeld dat iets vanzelf weer goed zou komen, er de ogen voor sluiten dat het voetbal toen al zoveel was veranderd, zoveel intenser, krachtiger, dynamischer.

Goed, zoiets doms zal Advocaat niet meer doen, mag je toch aannemen. Hij zal Feyenoord dicht bij elkaar laten spelen. Hij zal er vijfde mee worden, of zesde. En dan? Dan is het al zo ver afgedwaalde Feyenoord met zijn verzameling veelal elders afgedankte spelers weer driekwart jaar verder verwijderd van het moderne voetbal.

Ach, Feyenoord – ik zou niet weten hoe het anders te zeggen.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden