'Met deze Grammy spelen we ons internationaal in de kijker'

JORIS BELGERS en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Het is hun derde: het Metropole Orkest kreeg maandagnacht een Grammy voor de samenwerking met de New Yorkse fusionband Snarky Puppy. 'Sylva' won 'beste hedendaagse instrumentale album', één van de 83 categorieën bij de muziekprijzen die in Los Angeles zijn uitgereikt. MO-hoornist Pieter Hunfeld is apetrots.

Gefeliciteerd! Verrast?

"Eigenlijk was de nominatie al een verrassing, dat betekent in de VS al bijna net zoveel als de prijs winnen. Toen we het album in 2014 met Snarky Puppy opnamen, ervoeren we een enorme klik. Het gevoel van één plus één is drie. Maar het blijft natuurlijk de vraag wat de buitenwereld ervan vindt, laat staan de Grammy-jury."

Hoe kwam Sylva tot stand?

"Het Metropole Orkest zoekt altijd nieuwe muzikanten om mee samen te werken. Toen Snarky Puppy eens in Nederland was, hebben we contact gezocht. Bandleider Michael League kende ons al, een samenwerking bleek hoog op zijn wensenlijstje te staan. Sylva is live opgenomen in 2014, in het Energiehuis te Dordrecht waarbij het orkest tegenover de band plaatsnam en het publiek ertussen zat."

Wat doet zo'n Grammy nou?

"Je speelt je internationaal in de kijker. Dat helpt, juist bij dit soort bijzondere projecten. De Grammy-nominatie na onze live-opname met Al Jarreau, of onze Grammy na de plaat met John Scofield baant weer de weg naar nieuwere samenwerking én internationale aandacht. Je kunt dit soort albums misschien niche noemen, maar internationaal heb je dan wel meteen een hele grote niche."

Niet onwelkom. Want hoe staan jullie er ondertussen voor?

"We hebben net een aanvraag ingediend om vanaf volgend jaar subsidie te houden tot 2020. Dat zou fantastisch zijn, maar er gaat wel nog eens 15 procent vanaf - nog geen vier jaar nadat we al de helft hebben moeten inleveren. Dat hebben we gered, door veel eigen inkomsten te genereren en doordat alle musici de helft van hun salaris hebben ingeleverd. Maar een nieuwe korting zet dit soort samenwerking en internationale profilering onder druk."

undefined

Kendrick Lamar

Ed Sheeran (beste nummer) en Taylor Swift (beste album) wonnen de hoofdprijzen, Rihanna meldde zich ziek, bij Adele haperde de microfoon en Lady Gaga bracht een eerbetoon aan David Bowie. Maar de meeste indruk maakte Kendrick Lamar tijdens de 58ste Grammy's. De rapper (goed voor vijf Grammy's) bracht een intense uitvoering van twee politiek getinte nummers, geketend, met handboeien en met gekooide dansers. Zijn optreden eindigde in een vuurwerkspektakel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden