Met deelname Denk en PVV koerst Rotterdam af op electoraal slagveld

Geert Wilders (l, onscherp) en DENK-ers Tunahan Kuzu Selcuk OzturkBeeld ANP

Met de deelname van de politieke tegenpolen Denk en PVV koerst Rotterdam af op een electoraal slagveld.

Jennend stonden ze vandaag achter hem, de handlangers van de politieke migrantenbeweging Denk. Geert Wilders keek lichtjes geërgerd over zijn schouder naar de met Nederlandse vlaggen uitgedoste aanhang van zijn tegenstrever Tunahan Kuzu. Behalve hem zag de PVV-leider op de achtergrond 'het haatpaleis' dat hij het liefst met de grond gelijk zou willen maken, de Essalam Moskee in Rotterdam-Zuid.

Rotterdam vreesde al dat de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart een electoraal slagveld zouden worden en vandaag werd die angst bewaarheid. Zowel Wilders als Kuzu kondigde op strijdvaardige toon aan over ruim drie maanden met een eigen lijst mee te zullen doen in de tweede stad van Nederland. "Rotterdam moet weer van de Rotterdammers worden", verklaarde de eerste. "Rotterdam is gebaat bij verbinding en solidariteit, niet bij de haat van populistisch rechts", stelde de tweede.

Verdeeldheid

Wilders en Kuzu gaan in Rotterdam niet alleen de strijd met elkaar aan, ze openen ook de jacht op de kiezers die nu vertegenwoordigd worden door lokale partijen, respectievelijk Leefbaar (dertien zetels) en Nida (drie zetels). "Als de voortekenen niet bedriegen, staat Rotterdam aan de vooravond van nog meer verdeeldheid en dat is wel het laatste wat deze toch al kwetsbare stad kan gebruiken", verzuchtte CDA-wethouder Hugo de Jonge dit najaar, vlak voordat hij aantrad als minister en vicepremier in het kabinet-Rutte III.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen voorjaar scoorden de PVV en Denk beide opvallend goed in Rotterdam. Wilders eindigde met 15,7 procent van de stemmen als tweede, vlak achter de VVD (16,5 procent). Denk (7,9 procent) eindigde zelfs boven de partij waaruit zij is ontstaan en die het decennialang voor het zeggen had in 'Moskou aan de Maas', de PvdA (6,4 procent). In sommige wijken in Delfshaven en Feijenoord groeide de nieuwkomer zelfs uit tot de grootste partij.

Toch komt de aankondiging van Denk enigszins als een verrassing. Kuzu, opgegroeid in de havenstad en oud-raadslid namens de PvdA Rotterdam, voerde de afgelopen maanden intensieve gesprekken met de geloofsgenoten van het door de islam geïnspireerde Nida. Tot een vergelijk kwam het echter niet. "Maar ik hoop dat we elkaar na 21 maart alsnog zullen vinden in de raad, want we hebben veel met elkaar gemeen", aldus Kuzu.

Rabiaat gedachtengoed

Fractievoorzitter Nourdin El Ouali van Nida noemt de beslissing van Denk 'oliedom'. "Dat zij met een eigen lijst meedoen, is niet in het belang van de stad. Kennelijk weegt het partijbelang zwaarder bij Denk." Hij vreest dat een deel van zijn achterban de zijde van de wat agressiever opererende Kuzu zal kiezen. "Ik zal er de komende maanden alles aan doen om dat te voorkomen. Maar Denk wilde niet samenwerken, Denk wilde ons overnemen. Daar kon uiteraard geen sprake van zijn."

Tevreden is El Ouali daarentegen wel blij met de komst van de anti-islampartij PVV, hoe paradoxaal dat ook klinkt. Hij verwerpt het 'rabiate gedachtengoed van Wilders', maar juicht 'de versplintering op rechts' toe. Leefbaar zelf denkt de schade te kunnen beperken, onder meer omdat de nazaten van Pim Fortuyn een alliantie hebben gesloten met het populaire Forum voor Democratie van Thierry Baudet. "Wij zijn bovendien dieper verankerd in deze stad dan de PVV en ook een stuk realistischer", zei lijsttrekker Joost Eerdmans vorige maand bij de presentatie van het verkiezingsprogramma. Zijn partij vormt sinds 2014 met D66 en CDA het stadsbestuur.

Wilders schoof vandaag de volslagen onbekende Géza Hegedüs naar voren als zijn lijsttrekker in Rotterdam, een stad met bijna 90.000 moslims. Hoewel politiek onervaren zocht de oud-militair ('Ik ben hier geboren en getogen') meteen de confrontatie met Eerdmans. Onder diens leiding is 'de islamisering doorgeslagen', aldus Hegedüs. "Eerdmans gebruikt grote woorden, maar laat het allemaal maar gebeuren."

Lees ook: PVV en Denk presenteren hun Rotterdamse kandidatenlijsten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden