Met de wijsheid van nu wil niemand brigadier Snuf zijn

Een beetje bewindspersoon kan er over meepraten: de urenlange, liefst nachtelijke debatten waarin vroeg of laat 'de vertrouwensvraag' wordt gesteld. Kan deze excellentie wel blijven zitten? Staatssecretaris Wilma Mansveld overkwam het begin dit jaar (achtergehouden rapport), Fred Teeven vorige maand (zelfmoord asielzoeker) en Frans Weekers afgelopen week (fraude met toeslagen). Weekers was op herhaling: De VVD'er lag in december ook al onder vuur vanwege zijn vriendschap met de omstreden partijgenoot Jos van Rey, verdacht van corruptie.

Wie ooit in die vuurlinie heeft gelegen, met de benen steeds zwaarder van het staan achter het spreekgestoelte en de bloeddorstige oppositieleden aan de interruptiemicrofoon, kent de grootste valkuil: vermoeidheid. En dan kunnen er rare dingen gebeuren.

Staatssecretaris Mansveld, die opeens alle schuld van het niet informeren van de Tweede Kamer - een politieke doodzonde - openlijk bij haar ambtenaren legt. Collega Teeven, die het debat over de asielzoeker Dolmatov makkelijk leek te overleven, maar plots het volle vertrouwen van de Kamerfracties vroeg en zijn positie opnieuw in gevaar bracht: Waren ze het regeren nu al moe?

Snuf
Staatssecretaris Weekers begon vorige week nerveus aan het zware fraudedebat. Maar naarmate de uren verstreken, tankte hij vertrouwen. Tot hij plots een uitglijertje maakte. Was het overmoed? Of toch die vermaledijde vermoeidheid? Op een vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, waarom hij de opsporingsdiensten niet op de hoogte had gebracht van de belastingfraude met toeslagen, zei Weekers: "Ik ga zelf niet voor brigadier Snuf spelen!" Oei, dacht hij onmiddellijk. Geen handige uitspraak. "Excusez le mot. Het is niet mijn bedoeling om dit te bagatelliseren. Ik neem het terug." Waarop D66-leider Alexander Pechtold vanuit zijn Kamerbankje riep: "Dat lukt niet meer".

Nu is het interessant om te raden waarom Weekers met brigadier Snuf op de proppen kwam: een stripfiguur, de hond uit de reeks Tom Poes en trouwe hulp van politiecommissaris Bulle Bas. Aannemelijk is dat kleine Frans vroeger de stripboeken van Marten Toonder verslond. En toen juist wél graag Snuf wilde zijn.

Het is hoe dan ook opmerkelijk dat Weekers deze hond erbij haalde. Want in Limburg, de geboortegrond van de staatssecretaris, doet dit stripfiguur maar aan één politicus denken: de eerdergenoemde VVD'er Jos van Rey; ex-wethouder van Roermond, ex-Tweede Kamerlid, en ex-senator. Diezelfde Van Rey dus die Weekers zo in politieke problemen bracht door hem vorig jaar in verkiezingstijd te sponsoren met een reusachtige verkiezingszuil langs de A73.

Van Rey verwierf de bijnaam brigadier Snuf omdat hij de twijfelachtige gave had overal zijn neus in te steken, zowel in de Tweede Kamer als op het stadhuis van Roermond. Hij was tussen 1986 en 1988 lid van de parlementaire enquête bouwsubsidies, en profileerde zich destijds volgens een oud krantenbericht 'als de controlerende volksvertegenwoordiger bij uitstek, en dan vooral één van het driftige soort'. Met de wijsheid van nu, gezien alle kritiek op Van Rey, is het niet zo vreemd dat Weekers vorige week verkondigde geen brigadier Snuf te willen spelen.

Bommel
Politici kennen de klassiekers van Marten Toonder. Ze roepen te pas en te onpas, wanneer de problemen weer eens de overhand hebben: 'Tom Poes, verzin een list!' En liefst gevolgd door de woorden: 'zo lang het maar geen geld kost'.

Ex-staatssecretaris Van Geel (milieu, CDA) zei in 2005 in de Kamer: "Ik voel mij af en toe de Olivier B. Bommel van het kabinet: 'Geld speelt geen rol, mijn waarde'."

In debatten komt de heer Dorknoper soms ter sprake, de bureacratische ambtenaar 'eerste klasse' uit 'Tom Poes'. Een gruwel voor elk liberaal Kamerlid. VVD'er Pieter Hofstra repte in 2004 over "de strijd tegen Dorknoper". Waarop SGP'er Kees van der Staaij antwoordde: "U had het over een 'Dorknoper', maar de dekking komt een beetje 'Bommeliaans' over."

Jeugdhelden in Kamer
"Sinterklaas bestaat, hij zit daar"

"Wij hangen aan de lippen van de minister, net zoals het sjekkie van Lucky Luke"

"De Hulk. U kent hem wel. Hij begint klein en dan gaat opeens dat bloesje open en wordt hij opeens heel groot. Ik doel op u, mijnheer Koopmans."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden