Met de waarden worden ook de wortels opgewoeld

Het kan inmiddels niemand meer echt zijn ontgaan dat men het in de VVD-fractie heden ten dage nogal vaak over waarden heeft. Vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid - die drie vooral. Het is strategie natuurlijk, vanwege de verkiezingen. Een strategie die klaarblijkelijk zeer nauw omschreven is, want tot nog toe houdt de ganse partij er strak aan vast: vertel bij waarden ook over wortels. Werkelijk, er gaat geen liberale toespraak voorbij of VVD'ers vertellen door wie zij zelf, persoonlijk, tot hun waarden bekeerden.

Hardwerkende vader

Het zijn altijd ouders. U kent inmiddels de hardwerkende vader van Mark Rutte die steeds weer opnieuw begon, het eeuwig vooruit kijken van zijn moeder. U weet waarschijnlijk hoe de Fries-Marokkaanse wortels van Kamerlid Malik Azmani uit Heerenveen hun stempel drukten op diens opvattingen. Dat de strenge fractievoorzitter Halbe Zijlstra is grootgebracht door een politierechercheur te Oosterwolde - het is al menigmaal verteld.

Het afgelopen half jaar raakten VVD-watchers daarbij ook bekend met de ouders van Tamara van Ark, vicefractievoorzitter van de VVD. Wat haar richting gaf, was een opmerking van haar vader. "Ik was vijftien en ik wilde wat meer zakgeld", vertelde ze op een partijbijeenkomst. "Toen zei mijn vader: het wordt tijd dat je een baantje zoekt." Van Ark senior stuurde zijn dochter naar de vleeswarenafdeling van de plaatselijke supermarkt. "Daar heb ik best wel veel dingen aan overgehouden", zei Van Ark. "Littekens op de toppen van mijn vingers. Maar ook dat het normaal is om te werken voor je geld én dat niemand vervolgens iets over dat geld te zeggen heeft."

Vorige week, tijdens de opening van het academisch jaar in Utrecht, onthulde staatssecretaris Sander Dekker ook de karakteristieken van zijn ouders: ware doorzetters. "Ik was de eerste in mijn familie die mocht gaan studeren. Mijn opa aan mijn moeders kant was politieagent. Die aan mijn vaders kant stratenmaker. Mijn ouders haalden hun papieren, naast hun werk, in de avonduren."

Wortelverhaal

Toch heeft de VVD niet het monopolie op het 'wortelverhaal', om het maar even oneerbiedig te zeggen. Ook ter linkerzijde wordt vaak verteld hoe bepalend de ouders van de politicus zijn geweest. Bij sommigen tot vervelens toe. Als iemand Roosendaal zegt, denkt u inmiddels al automatisch aan de familie van GroenLinks-leider Jesse Klaver: de alleenstaande moeder, de Indische oma, zijn opa die zei dat je nooit moet denken dat iets onmogelijk is. Zo'n zelfde motto ontleende SP-man Emile Roemer aan de levenshouding van zijn maatschappelijk betrokken ouders. Vorig jaar schreef hij het nog in een boek ('Het kan wel!').

Ook Kamerleden van de Partij van de Arbeid doen regelmatig kond van het nest waaruit ze stammen. PvdA-nesten zijn vaak protestnesten, blijkt uit ontboezemingen van bijvoorbeeld Roos Vermeij en Sjoera Dikkers: "Mijn ouders waren zeer politiek betrokken".

De tijden waarin de jeugd nog rebelleerde tegen haar ouders is voorbij, dat blijkt u nu weer: nu de complete Tweede Kamer schatplichtig aan haar ouders lijkt.

Iedereen, behalve Mona Keijzer van het CDA. "Mijn vader was van de oude stempel, hij leerde van zijn vader dat mannen de baas zijn in huis en dus werkte hij en was mijn moeder huisvrouw. Ik zette me af tegen mijn vader. Als ik dan moest afwassen van mijn vader, zei ik 'je kan het prima zelf doen'. Mijn moeder zei laatst: 'door jou is de emancipatie in ons gezin gekomen'."

Kamerleden met inspirerende ouders

1. Emile Roemer, SP (moeder was bij het CDA)

2. Pieter Duisenberg, VVD (vader was bij de PvdA)

3. Marit Maij, PvdA (moeder bij het CDA)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden