Met de rapunzel krijgt een plant eindelijk ook 'haar' jaar

Het jaar van de patrijs, de steenmarter, de gewone mijnspin, de vuursalamander en de hanenkam zit er vandaag op. Andere soorten nemen aan het begin van het nieuwe kalenderjaar het stokje van ze over en krijgen nu 'hun' jaar.

Natuurclubs en soortenverenigingen als Vogelbescherming, Zoogdiervereniging en stichting Ravon (reptielen, amfibieën en vissen) hebben 2014 uitgeroepen tot het jaar van de spreeuw, de eekhoorn, de driehoeksbaldakijnspin, de salamander en het papegaaizwammetje.

Voor het eerst is er nu ook een plant van het jaar, aangewezen door natuurorganisatie Floron. Het gaat om de zwartblauwe rapunzel, een ernstig bedreigde plantensoort die groeit op relatief lichte plekken aan bosranden en langs bospaden, vaak in het gezelschap van bosanemonen en slanke sleutelbloemen.

De jaarsoort die veel in het nieuws kwam in 2013 was de vuursalamander. Er werd een schimmel ontdekt die zorgt voor massale sterfte bij de felgeel en zwart gekleurde amfibie. De populatie vuursalamanders is in een paar jaar tijd met 96 procent afgenomen. Omdat ook andere Nederlandse salamanders mogelijk door de schimmel worden bedreigd, heeft Ravon 2014 uitgeroepen tot jaar van de salamander.

Maar waarom een jaar van de eekhoorn? Gaat het soms slecht met dit grappige bruinrode knaagdiertje? Nee, gelukkig niet, maar onderzoekers willen een beeld krijgen waar in Nederland de rode eekhoorn precies voorkomt. Belangrijkste bedreigingen zijn de versnippering van leefgebied en verdringing door buitenlandse soorten, zoals de grijze eekhoorn uit Noord-Amerika en de Pallas' eekhoorn uit Azië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden