Met de prestaties komen ook de managers om de hoek kijken

REDACTIE: FRED BUDDENBERGELINE VAN SUCHTELEN en ROB VELTHUIS SPORT@TROUW.NL

Haast onherkenbaar zat dinsdagavond Kiki Bertens bij Humberto Tan. Haren in de krul, lipgloss op. De 24-jarige tennisster vertelt voor de zoveelste keer over het sprookje op Roland Garros, waar ze vorige week de halve finale haalde.

Vandaag mag ze het weer herhalen bij een volgende huldiging, op haar oude basisschool in Wateringen.

De nieuwe nummer 27 op de wereldranglijst werd ook al in het zonnetje gezet op het grastoernooi in Rosmalen, waar ze zich moest afmelden vanwege een blessure.

Zo zal het Kiki-circus nog wel een tijdje doorgaan. Tot ze er genoeg van heeft. Straks heeft tennis weer prioriteit.

Nu is Bertens een sporter die je, als vaste tennisvolger, tot nu toe gewoon kunt bellen met een vraag. Robin Haase, altijd bereikbaar voor de pers, idem.

Vroeger gold dat voor bijna alle olympische sporters. Alleen in de voetbalwereld kon er moeilijk gedaan worden over interviewverzoeken: afschermende perschefs en zaakwaarnemers zijn daar inmiddels gemeengoed.

Die kant gaat het bij de olympische atleten, vooral de grote namen in de bekende sporten, ook steeds meer op. Zelfs nieuwkomers worden aan een bureau gekoppeld. Wie de getalenteerde zwemster Marrit Steenbergen wil interviewen, moet zich melden bij haar management. Nu zal Steenbergen niet snel overladen worden met verzoeken. Haar grote doorbraak moet nog komen.

undefined

Talkshow

Zelf worden sporters vaak selectiever naarmate ze langer meegaan. Henk Grol wees een interviewverzoek van deze krant in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio af. Volgens de woordvoerder van de judobond - dit ging dan weer niet via zijn manager - wil de judoka voor de Spelen alleen met het Algemeen Dagblad en De Telegraaf spreken. Hij was ook nog wel bereid om aan te schuiven bij een talkshow.

Een interviewverzoek ligt er ook voor hardloopster Sifan Hassan. Voordat de atlete met Ethiopische wortels EK-zilver en WK-goud won, was ze nog te bereiken via haar coach Honore Hoedt. Nu moeten verzoeken gaan via managementbureau Global Sports Communication.

De standaardvraag na een belletje: stuur even een mail. Dat gebeurde twee weken geleden, maar het bureau kan nog steeds geen uitsluitsel geven.

undefined

Broer

Een ergernis voor journalisten, maar er is ook begrip. Dafne Schippers kreeg zoveel aanvragen toen ze in korte tijd een wereldster werd, dat ze haar broer erbij moest betrekken in haar begeleidingsteam.

Schippers krijgt al ondersteuning van managementbureau House of Sports en het managersechtpaar Ulli en Carine Knapp. Toch kwamen er nog te veel zaken waar ze zich niet mee bezig wilde houden, op haar af. Broer Derek moet daar nu verandering in brengen.

Het blijft voor sporters wikken en wegen in wat ze er wel en niet naast kunnen doen. Soms is aandacht mooi meegenomen, zeker voor 'kleinere' sporten. Maar schaadt het de prestaties?

Toen de handbalsters vicewereldkampioen werden, schoven ze maar wat graag aan bij praatprogramma's. Plotseling waren de meiden - wat vond iedereen ze leuk - het gesprek van de dag. Voor sporters die normaal niet in het nieuws komen, zoals de handbalploeg, is die extra aandacht een mooie waardering voor jarenlang trainen.

Kiki Bertens was tot voor kort, voor niet-sportvolgers, ook een onbekende. Nu zit ze ook bij Tan, Pauw en ongetwijfeld straks bij Mart Smeets. Bertens doet het graag voor het Nederlandse publiek. Maar diep van binnen denkt ze: laat mij maar lekker spelen.

Drukke sporters

1.Dafne Schippers

2.Kiki Bertens

3.Henk Grol

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden