Met de plas van Viggo is het helemaal in orde

"Het eerste wat we doen, is voelen aan de prostaat", zegt uroloog Ypma. Viggo Waas schuifelt wat zenuwachtig op z'n stoel. "Echt waar?", vraagt hij. "Is dat pijnlijk?" "Niet als je je ontspant", weet de geneesheer. "En we doen ook een testje." Waas: "Waarom?" Ypma: "Om te kijken of je objectief gezien een goede straal maakt".

Mannen praten niet graag met elkaar over intieme zaken, en al helemaal niet op tv. Het nieuwe RTL 4-programma 'Mannen van een zekere leeftijd' mag daarom een kleine revolutie heten. Zes artistieke BN'ers, allen vijftigplus, spreken over de ongemakken van het ouder worden. En dat ongegeneerd.

Het idee ontstond na een voorstelling in Maastricht, vertelde Waas in 'Pauw & Witteman'. De cabaretier ontving daar van een uroloog een visitekaartje. "Vroeg of laat zie ik je verschijnen, en ik fiks het", zei de man.

Waas betreedt de wc van Ypma. "Het is een gewone wc, hoor, er gebeuren geen enge dingen", stelt de uroloog gerust. Het resultaat is bedroevend. Ypma: "U heeft maar 2,5 millimeter geplast, een vingerhoedje". En Waas had nog zo gekermd vanachter de wc-deur: "Kan er een kraan open?"

Écht serieus wordt 'Mannen van een zekere leeftijd' nooit. Al was het maar omdat de helft van de groep de kost verdient met cabaret. Gesprekken die ernstig beginnen, ontaarden al snel in gegrap en gegrol, en de kroeg is altijd dichtbij. Eigenlijk maar goed ook. Niets zo erg als zware mannenpraat op de zaterdagavond.

Waas is het goudhaantje van het stel, dat is duidelijk. Het blad Glossy riep hem uit tot een van de 150 meest sexy mannen. In de groep ontstaat een milde vorm van jaloezie. Peter Heerschop: "Het interesseert me niets om in dat blad te staan - ik kom in geen enkel lijstje voor - maar wat is het criterium? Ik wil wel serieus worden genomen als vijftiger." En driftig smijt hij de glossy op de grond.

Ook in 'Langs de Leeuw' (Vara) schemerden de ongemakken van de middelbare leeftijd door. Vijftiger Paul de Leeuw had de jonge Amerikaanse zanger Mika te gast, op wie hij duidelijk een beetje verkikkerd was. De Leeuw: "Laten we elkaars voorgerechtje zijn". Mika: "Nou, jij bent meer een heel hoofdgerecht".

De nieuwe show verschilt weinig van De Leeuws vorige, en toch leek het een frisse douche. Misschien omdat hij zo lang niet op tv is geweest? Geen moment van verveling met de schrijvende toiletjuffrouw, de hond die een ov-chipkaart had ingeslikt en de tenor die vanwege te hard zingen uit z'n koor was geknikkerd. Verder een mooie ode aan Joop Stokkermans in de satirische nieuwsquiz, en een amusant gesprek met de hartsvriendinnen Neelie Kroes en Sylvia Tóth.

De Leeuw is uitgerust, grappig en gezellig als vanouds en in zijn ''k Heb je lief'-duet met Mika zelfs vertederend. Mijn Paul de Leeuw-moeheid is voorbij.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het met de plas van Viggo Waas toch nog goed is gekomen. Hij is 'met een ontzettend volle blaas' opgegaan voor een tweede test, en vanuit de wc klonk het al hoopvol: "Wat een straal. Nu moet het echt goed gaan." Ypma concludeerde: "Het is fantastisch. Een geweldig mooie straal. Je plast zelfs boven de grafiek uit." Waas heeft z'n straal ingelijst en thuis trots aan de muur gehangen. Dat u het weet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden