Met de paus meebidden via de app

Paus Franciscus vouwt zijn handen Beeld AFP
Paus Franciscus vouwt zijn handenBeeld AFP

Paus Francisus zoekt naar moderne manieren om gelovigen fanatiek aan het bidden te krijgen. Vanaf vandaag kunnen gelovigen daarom dagelijks met hem meebidden via de app 'Click to pray'. En niet alleen onzevaders of weesgegroetjes.

Driemaal daags krijgen gelovigen een melding dat het tijd is om te bidden. Het ochtendgebed is vooral voor Jezus bedoeld en het middaggebed voor de Heilige Geest. Het avondgebed richt zich meer op hoe gelovigen het voorbeeld van Jezus kunnen volgen.

Vanmorgen baden gebruikers via de app voor families in moeilijkheden, voor vreugde en eenheid en voor vervolgde christenen. De gebedsteller op de website van de app staat nu op 680 gebeden. Vanmiddag werd hetzelfde gebed in een verkorte lunchversie herhaald.

Vanavond gaat volgens de app bidden als volgt: "Je naaste liefhebben als jezelf is meer waard dan offers. (...) Het spijt mij als ik vandaag zonder medeleven handelde of iemand bekritiseerde. Morgen zal ik meer naar anderen omkijken, vooral naar diegenen met wie ik een moeizame relatie heb."

Niet alle gebeden op de app zijn ingegeven door de paus. Gelovigen krijgen ook de nodige bidvrijheid. Ze kunnen zelf gebeden opstellen en die delen met andere gebruikers met de vraag of zij mee willen bidden. Ook kunnen gebruikers inspirerende (bijbel)teksten ontvangen.

Proef in Portugal
In 2014 begon het Vaticaan al met een bid-via-de-app-proef in Portugal. Dat was een succes: meer dan 80.000 gelovigen gebruikten de app. Nu is de applicatie gepromoveerd tot een platform op internet en beschikbaar in Engels, Frans, Spaans en Portugees voor iPhone, Android, Windows Phone, Facebook, Twitter en YouTube.

Eerder maakte de paus zijn bidintenties wel bekend, maar stonden ze alleen op de website van het Vaticaan. Sinds januari maakt Franciscus de gebedspunten ook bekend via YouTube.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden