Met de man-oven kan ook een vrouw een echte kerel zijn

braai

Jan Braai

Uitgeverij Marmer, euro 19,95

***

Wat doe je als Zuid-Afrikaan als je wereldwijd beroemd wilt worden als braaispecialist? Dan verander je je oorspronkelijke naam Jan Scannell in Jan Braai. Enigszins verwarrend is dat natuurlijk wel in een recensie als deze, doordat de boektitel ook Braai is, maar hieronder doel ik met Braai op de persoon.

Braaien is in Zuid-Afrika een grote tak van sport, voor de man dan welteverstaan, volgens Braai horen vrouwen niet achter de braai thuis. Mocht nog niet duidelijk zijn waar dit boek over gaat, dat is barbecueën.

Braai zit vol clichégrappen. Hij begint zijn boek met de regels van Jan Braai. Ik zal ze niet allemaal opsommen, maar u krijgt een goede indruk door regels als: 'Het braaigebied, drie meter rond de braai, is verboden voor vrouwen' en: 'Gas is Afrikaans voor een gast bij je braai, niet iets waarmee je braait'.

En Braai gaat los: we braaien natuurlijk graag grote lappen vlees, entrecotes, ribeye en T-bonesteak. Maar Braai doet meer: hoe braai je een hele vis, hoe maak je traditionele braaibroodjes (wat wij een tosti noemen), en ook zet hij grote pannen op het vuur waar hij dan potjies in maakt. Potjies is het Zuid-Afrikaanse woord voor gietijzeren pannen waar vooral stoofgerechten in worden bereid. Je kunt er echter ook broden in bakken en Braai geeft ook een recept voor lasagne in een potjies.

Zelfs desserts ontbreken niet in het boek, waarbij het recept voor geflambeerde perziken voor mij een hoogtepunt vormt. Neem een blik perziken, leeg dat in een pan met lang handvat en zet op de braai. Giet een scheut brandy of cognac over de perziken en houd de pan schuin, zodat de vlam in de pan slaat. Flamberen is immers ook een klassiek mannending. 'Als je een perfecte braai kan maken ben je een echte kerel', volgens Braai.

De wat hysterische kamadobarbecue wordt door Braai een man-oven genoemd; een veel betere term lijkt mij Big Green Egg of een Black Bastard. De man-oven is de Rolls-Royce onder de barbecues, een keramische huls met daarin stenen die ervoor zorgen dat een goed regelbaar vuur urenlang op de gewenste temperatuur blijft.

Nu ben ik een vrouw met een man-oven - dat mag hier namelijk in Nederland - en ik ben blij met het boek van Braai, want de simpele braairecepten zijn ook voor mij als vrouw goed te doen. Braaien maar!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden