'Met de lunch besteld, in de avond in huis'

interview | Investering van 100 miljoen

Wehkamp.nl bouwt naar eigen zeggen het grootste distributiecentrum ter wereld in Zwolle. De investering verdient het bedrijf simpel terug, zegt financieel topman Pieter Verboom van moederbedrijf RFS Holland Holding.

De grootste ter wereld? Toe maar.

"Nou laten we zeggen: van Europa. Dat vind ik mooi zat. De grootte meten we af aan het aantal items dat we kunnen verwerken in ons nieuwe geautomatiseerde systeem. Dat zijn er 60 miljoen per jaar en 196.000 per dag. We zijn nu al in ons oude distributiecentrum in Dedemsvaart in staat om via internet bestelde spullen in twee uur klaar te hebben staan voor verzending. In het nieuwe lukt dat al in een half uur. Hierdoor kunnen bestelde items vanaf 2015 als het distributiecentrum af is, binnen een dag worden bezorgd. Wat u met de lunch bestelt, is 's avonds bij u thuis."

Wat gaat de bouw kosten?

"Honderd miljoen euro. Wij investeren zelf 70 miljoen. Het wordt gebouwd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van dit soort logistieke centra, WDP Nederland. Zij investeren dertig miljoen. De apparatuur komt van een Oostenrijks bedrijf, Knapp."

Hoe gaat u dit terug verdienen?

"Alles wijst erop dat de markt van onlineretail de komende jaren groeit. We denken dat we een goed deel van die groei naar ons toe kunnen trekken. Doordat we sneller werken daalt onze kostprijs, dus zo verdienen we de investering terug."

Hoe zorg je dat je groeit?

"Belangrijk is dat klanten weten wat wij in ons assortiment hebben. We bieden een zeer breed pakket, maar zeker niet alles. We staan nu al bekend om onze uitstekende service. Wie iets terugstuurt krijgt dezelfde dag zijn geld terug."

Het feit dat mensen veel artikelen terugsturen brengt hoge kosten met zich mee voor webwinkels. Hoe gaat u daarmee om?

"Wij zien dat niet als probleem of kostenpost. Thuis is de paskamer. Terugsturen hoort erbij. Wat terug komt controleren we en leggen het, als het nog als nieuw is, weer in de schappen. Sommige onlineverkopers besteden het afhandelen van retourzendingen uit. Wij vinden dat het bij onze kerntaken hoort."

Werknemers in distributiecentra klagen over eentonig werk in vaak bedompte ruimtes. Hoe is dat bij Wehkamp?

"De werknemers zijn een van de pijlers van ons bedrijf. In het nieuwe distributiecentrum is de ergonomie van topniveau. Robots halen de dozen uit het magazijn en brengen ze naar de medewerker, die niet meer tussen de vakken hoeft te lopen, geen ladder op hoeft of hoeft te bukken. Het wordt een gebouw met veel daglicht. Er komt een goede kantine, aangezien mensen 24 uur per etmaal, zeven dagen per week in ploegen werken. De 200 mensen die nu in Dedemsvaart werken verhuizen mee naar Zwolle. Zij hebben bijgedragen aan het succes, wij willen dat ze ook profiteren."

Het nieuwe zenuwcentrum komt in Zwolle, handig dicht bij Duitsland. Liggen er internationale plannen?

"Het distributiecentrum is op Nederland gebouwd, we willen eerst veel aandacht aan het uitbouwen van onze klantenkring hier. Maar wie weet dat in de toekomst Duitsland een optie wordt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden